Hrelja: Rezat će se mirovine 46 tisuća korisnika

Silvano Hrelja (N. LAZAREVIĆ)
Silvano Hrelja (N. LAZAREVIĆ)

Razgovor o teškim temama doista se ne može izbjeći, napomenuo je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik, kad smo ga upitali kako ocjenjuje probleme s kojima se svakodnevno susreću on i njegova stranka, sastavnica vladajuće koalicije. Hrelja i HSU ovih su dana, inače, predložili i drukčiji model "rezanja" mirovina, koji smatraju pravednijim.

- Smanjivanje mirovina stečenih po posebnim propisima, većih od 5.400 kuna, tema su tjedna u hrvatskoj javnosti. Je li moralo doći do takvog rezanja stečenih prava velikog broja građana?

- Nismo najsretniji rezanjem mirovina stečenim po posebnim propisima. To je iznimno loša poruka koja može značiti - ovaj put njima, drugi put svima. Sada se mirovine smanjuju zbog "indeksacije" radničkih mirovina, država ima na to pravo jer je dala više nego što nekome pripada. No, generalno govoreći to nije dobar put. Smanjenje mirovina pogodit će stopostotne invalide i ljude s mnogo radnog staža, ali i borce Narodnooslobodilačkog rata, kojima se treći put smanjuju primanja. Situacija nije jednostavna i mnogi će se osjetiti nepravedno zakinutima.

- Koliko će građana dobiti smanjene mirovine?

- Radili smo istraživanja i pokazalo se da postoje 164 tisuće mirovina po posebnim propisima. Od toga čak 74 tisuće manjih od 3.400 kuna, dakle od neoporezive mirovine. Kad bismo govorili o velikim ciframa, ispalo bi da se misli na 46 tisuća mirovina koje su veće od prosječne plaće od 5.400 kuna. Rezat će se, dakle, mirovine 46 tisuća korisnika.

- Prigovorili ste na takvom načinu štednje?

- Da, smatramo da ima još mjesta gdje se mogu ostvariti uštede. Recimo, imamo previše agencija za koje je očito da ne doprinose efikasnosti državne uprave. Tu je i prevelik broj jedinica lokalne samouprave. Očito je da ima i drugih načina na proračun nešto uštedi. Osim toga, samo rezanje mirovina trebalo bi uraditi na drukčiji način.

- Koji je vaš plan?

- Predložili smo da reže po sljedećoj shemi: mirovine od 5.500 do 7.000 kuna tri posto, od 7.000 do 9.000 kuna šest posto, od 9.000 do 12.000 kuna devet posto, a iznad 12 tisuća kuna dvanaest posto. Jasno je da će oni s većim mirovinama lakše podnijeti smanjenje, jer će po postojećem prijedlogu najviše pogođenih korisnika biti s oko pet tisuća kuna mirovine. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter