Hrelja: Počela isplata božićnica umirovljenicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu početka isplate božićnica za umirovljenike, predsjednik HSU Silvano Hrelja rekao je u ponedjeljak kako je to treći put da se umirovljenicima isplaćuje božićnica, za što je osigurano 175 milijuna kuna iz Umirovljeničkog fonda, koji su preostali nakon završenog postupka obeštećenja umirovljenika, a Vlada prenamijenila za isplatu ovogodišnje božićnice za umirovljenike.  

Hrelja je podsjetio kako su božićnice isplaćene 2006. i 2008., na prijedlog HSU te najavio da će ta stranka ubuduće ustrajati na osnivanju posebnog fonda iz kojeg bi se umirovljenicima svake godine osigurao makar i simbolični iznos božićnice.

"Cilj nam je u idućoj godini napraviti zakon prema kojem bi se na božićnice i regrese isplaćene radnicima plaćao minimalni doprinos i tako nastao fond iz kojeg bi umirovljenici svake godine mogli primati božićnicu", najavio je Hrelja.

Na taj način, kaže,  božićnica bi postala trajno pravo umirovljenika, ali se više ne bi isplaćivala iz državne imovine, koja je iscrpljena, nego iz doprinosa. Umirovljenicima s mirovinom do 1000 kuna bit će isplaćeno 325 kuna, a onima s mirovinom između 1000 i 2000 kuna 225 kuna. Oni s mirovinom od 2000 do 3000 kuna dobit će 145 kuna, a svima s mirovinom većom od 3000 bit će isplaćeno 100 kuna.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da će korisnicima koji su mirovinu ostvarili u republikama bivše SFRJ (a nisu korisnici hrvatske mirovine), a mirovina im se isplaćuje u Hrvatskoj, također dobiti jednokratno novčano primanje u svoti od 100 kuna, bez obzira na visinu mirovinskih primanja.

HZMO ističe kako je od inozemnih mirovinskih osiguranja preuzeo podatke o visinama mirovine korisnika koji uz hrvatsku primaju i inozemnu mirovinu, te je kod izračuna visine jednokratnog primanja uzeta u obzir i visina inozemne mirovine. Korisnicima kojima se mirovinska primanja isplaćuju preko Hrvatske pošte božićnica će biti isplaćena 24. prosinca, a onima s računima u poslovnim bankama u utorak 22. prosinca. Jednokratno novčano primanje izuzeto je od ovrhe pa će svim korisnicima kojima je redovan račun blokiran primanje biti isplaćeno na zaštićeni račun. Isplata božićnica počela je u ponedjeljak 21. prosinca i bit će završena do Božića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter