Hrelja: Nismo još donijeli odluku o koaliciji

Silvano Hrelja: Tvrdim da su Istrijani najbolji ljudi, no nismo iskoristili sve svoje prednosti (M. MIJOŠEK)
Silvano Hrelja: Tvrdim da su Istrijani najbolji ljudi, no nismo iskoristili sve svoje prednosti (M. MIJOŠEK)

Odluku ćemo donijeti do kraja ovog tjedna, poručuje Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, na pitanje jesu li politički penzići pristupili sveistarskoj koaliciji Damira Kajina i SDP-a ili to ipak neće učiniti. Hrelja kaže da će poštovati proceduru unutar stranke, ali i da su se neki ogranci, poput porečke organizacije, zaletjeli podrškom IDS-ovom Valteru Flegu.

- Kakav je Vaš pogled na sukob Kajina s Ivanom Jakovčićem i IDS-om, koji će očito imati dalekosežne posljedice?

- Samo Kajin i Jakovčić znaju gdje je puklo između njih. Ne bih ulazio u dubinu njihova sukoba, ali kad je netko toliko godina zajedno, onda mnogo zna o onome drugome. To je kao u braku. Nisam istražitelj, no vjerojatno gdje ima dima, ima i vatre.

- Kakvo je stajalište HSU-a o koaliciji s Damirom Kajinom i SDP-om u Istarskoj županiji za svibanjske lokalne izbore?

- Stajalište HSU-a formirat će se do konca tjedna. Bili smo na Kajinovoj promociji za župansku kandidaturu jer smo u koaliciji sa SDP-om i smatramo da su Istri potrebne promjene. Smatramo i da je Kajin dobar kandidat i ne namjeravamo ulaziti u genezu sukoba s Jakovčićem. Konačan stav i naše uvjete definirat ćemo do kraja ovog tjedna.

- Kažete da ste u koaliciji sa SDP-om. Ali, HSU je i u koaliciji s IDS-om?

- Jesmo. Sada koaliramo u nekoliko gradova u Istri i sloboda koaliranja s tom strankom će ostati na razini gradova i županija. Samo je pitanje želi li to IDS, koji u zadnje vrijeme nije ništa ponudio HSU-u. Izuzetak je Poreč.

- Kažete da su moguće različite koalicije - za župana s Kajinom, s gradovima s IDS-om ili listom Kajin-SDP?

- Moguće je, zašto ne? HSU Poreča može koalirati s IDS-om prije i poslije izbora, kako želi. Može izaći i sa svojom listom. Samo je kontraproduktivno istrčavati se unaprijed. Bilo bi politički i ljudski bedasto sprečavati dobru suradnju, ako je postojala. Na to ne treba nametati ni naše ni tuđe više interese. Koalicije čine ljudi i tamo gdje je dobra suradnja, neka se nastavi. To odmah potpisujemo.

- Što čekate s potpisom koaliciji s Damirom Kajinom?

- On ima simpatije vodstva stranke. O svemu tome dogovorit ćemo se na županijskom odboru HSU-a.

- Što tražite za potpis - mjesto dožupana, određen broj "dobrih mjesta" na listi za Županijsku skupštinu...?

- Ne želimo ništa licitirati. Imamo svoje stavove i nama je važna uloga parlamentarnih stranaka na političkom polju. (razgovarao D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter