Hrelja najavio novu formulu usklađivanja mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesen će obilježiti rasprava o novoj formuli usklađivanja mirovina i prijedlogu vraćanja u mirovinsko zakonodavstvo kategorije punog radnog staža. Najavio je to jučer u Zadru predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja navodeći kako će formula za usklađivanje mirovina biti prva tema na dnevnom redu Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe koje će biti formirano sredinom rujna.

- Sadašnjom formulom nismo zadovoljni mi,  a ni udruge, bez obzira što tu postoje suprotstavljeni stavovi jer udruge traže usklađivanje s rastom plaća, a mi s troškovima života. Oba stava su legitimna; legitimno je štititi standard umirovljenika na način da se traži usklađivanje s troškovima života jer se time čuva vrijednost mirovine i legitimno je kad udruge traže usklađivanje s plaćama i time žele biti solidarni s radnicima.

To je vrlo opravdano u Njemačkoj, Italiji i Sloveniji gdje je prosječna mirovina između 60% i 65 % od prosječne plaće, ali mi moramo poštivati našu realnost gdje je prosječna mirovina 39 % do 40% od prosječne plaće i nemamo previše prostora za solidarnost.

S mirovinama smo došli na dno i moramo se dogovoriti o formuli za usklađivanje, jer postojeća švicarska formula koja usklađuje 50% s rastom troškova života, a 50% s porastom plaća, je u zadnjih 10 godina dovela do pada prosječne mirovine prema prosječnoj plaći od punih 10%. Otvorili smo pregovore s umirovljeničkim udrugama.

Još je rano otkrivati stavove, ali razgovori su bili dobri i na dobrom smo putu da u drugom polugodištu ove godine predstavimo javnosti i ozakonimo novu formulu usklađivanja koja mora biti bolje od ove koju sada imamo, kazao je Hrelja navodeći kako će usklađivanje mirovina u rujnu, prema prognozama stručnjaka koji se bave praćenjem rasta troškova života, biti na razini 1,3%. 

- To na godišnjoj razini znači novih 430 milijuna kuna. U vremenu kada svi stežu pojas mislim da je takav odnos prema umirovljenicima vrlo pozitivan i da je upravo u tom usklađivanju mirovina ključni doprinos koalicijske vlasti. U prošlih šest mjeseci rast troškova života je bio 2,2 %, a  nažalost rast plaća 0,1%.

Očekuje se da bi rast plaća trebao biti između 0,3% i 0,4% jer nedostaju podaci za dva zadnja mjeseca. Naše su procjene da će troškovi života rasti, a plaće će teško rasti,  jer imamo armiju od 400.000 nezaposlenih i u tim je okolnostima teško očekivati rast plaća, zaključio je Hrelja.

Predsjednik HSU je istaknuo i kako ova stranka neće odustati od vraćanja u mirovinsko zakonodavstvo kategorije punog radnog staža i kako očekuje da će to biti učinjeno ove godine, te kako bi dogovor oko zahtijevanih godine radnog staža mogao biti postignut na brojci od 41. ili 42 godine što bi trebala postati granica za odlazak u mirovinu bez penalizacije.

- Od 1999. u našem mirovinskom zakonodavstvu nemamo ovu kategoriju i smatramo da je to duboko nepravično prema onima koju su rano otišli u svijet rada i koji da bi otišli u punu mirovinu moraju odraditi 45, 47, pa čak i 50 godina, što će u doglednoj budućnosti biti slučaj sa ženama, da ne bi bili penalizirani. Na tome ćemo inzistirati bez obzira na protivljenje Svjetske banke.

Statistike idu nama u prilog jer statistika kaže da su danas u Hrvatskoj najviše penalizirani oni koju su u mirovinski sustav donijeli najviše godina. Kategorija prijevremenih umirovljenika, koja se prati zadnjih deset godina unosi prosječno u sustav 36 godina radnog staža, a zbog penalizacije ima najmanju cijenu po godini staža i to nije korektno, poručio je Hrelja. (N. ROGOZNICA/ Zadarski list)


Podijeli: Facebook Twiter