Hrelja: Mrsic mora ispraviti nepravdu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 3.500 nezaposlenih žena koje imaju više od 32 godine staža te su trebale primati trajnu novcanu naknadu sve do stjecanja prvog uvjeta za umirovljenje, odnosno prijevremene starosne mirovine, svakodnevno ostaje zakinuto za ovu državnu pomoc premda još nisu otišle u penziju. Trenutni je uvjet za odlazak u prijevremenu mirovinu za žene 55 i pol godina, ali HZZ naknade prestaje isplacivati kao i dosad, u dobi od 55 godina.

Naime, prošlogodišnjim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju postupno se povecava dobna granica za odlazak žena u mirovinu, i to za šest mjeseci svake godine. Do 2020. žene ce, kao i muškarci, odlaziti u mirovinu u dobi od 65 godina za punu starosnu, odnosno sa 60 godina za prijevremenu starosnu mirovinu. Buduci da su za muškarce uvjeti odlaska u mirovinu ostali identicni, na njih se ove izmjene ne odnose.

- Trenutno je oko 1.200 žena ostalo bez naknade za nezaposlene zbog toga što HZZ u rješenju koje donosi za ove osobe navodi datum prestanka prava na naknadu pozivajuci se na datum 55. rodendana. No, Zavod ima dvostruku normu jer u rješenju piše da osoba ima pravo na naknadu do stjecaja prvog uvjeta za mirovinu, veli Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koji ce upravo ovo pitanje danas postaviti u Saboru i tražiti od ministra rada Miranda Mrsica da se ova nepravda ispravi.

O tome su upozorili i u Hrvatskoj udruzi sindikata, gdje smatraju da je rijec o propustu administracije kojim se cini šteta tisucama nezaposlenih žena.

- Umjesto navodenja 'datuma kad osoba napuni 55 godina života', dovoljno je navesti formulaciju 'do stjecanja uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu', ali do sada HZZ to nije ispravio jer ocito nema sluha, kazao je Ozren Matijaševic, predsjednik HUS-a. Pozivajuci se na Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, kaže da se sporni datum uopce ne mora upisivati.

U HZZ-u tvrde pak da rješenje o naknadi ne mogu izdati bez datuma, a tražili su tumacenje iz Ministarstva rada, gdje im je receno da moraju primjenjivati one propise koji su vrijedili u trenutku donošenja ovog rješenja.

Naime, Zakon o posredovanju pri zapošljavanju takoder je doživio izmjene, i to u listopadu 2010. godine. Prije tog datuma za dobivanje prava na trajnu naknadu dovoljno je bilo ispuniti samo jedan uvjet - provesti na radu 32 godine. Sada je, pak, uz radni staž, potrebno da osobi nedostaje do pet godina do ispunjenja uvjeta za stjecanje prava, i to na punu starosnu mirovinu.

- Žene kojima s 55 godina istjece pravo na trajnu naknadu, a prema tumacenju Ministarstva nemaju pravo na produženje ovog prava, ostaju bez primanja tek nekoliko mjeseci, naravno i to je puno. No, još je gora situacija za žene prema novim propisima, upozoravaju u HZZ-u. Naime, uvjeti za žene su mnogo rigorozniji te su izjednaceni s onima za muškarce. Primjera radi, ukoliko žena ostane bez posla u dobi od 52 godine nakon 32 godine radnog staža, više nema pravo na trajnu naknadu do umirovljenja jer joj do pune mirovine nedostaje više od pet godina. Time ce ova nezaposlena radnica primati naknadu maksimalno 450 dana. Nakon toga ostaje bez ikakvih primanja, a k tome joj se svake godine uvjet za odlazak u mirovinu povecava. U bezizlaznoj je situaciji buduci da su šanse za novim zaposlenjem u toj dobi minimalne. (M. JERIN)

Naknada maksimalno 1.800 kuna

Prema prethodnim propisima, trajna je naknada iznosila 1.200 kuna. Sada za prva tri mjeseca iznosi 70 posto, a za preostalo vrijeme 35 posto od osnovice, koja se utvrduje prema zadnjem tromjesecnom prosjeku place umanjenom za doprinose. Najviši iznos naknade ne može biti viši od 70 posto, odnosno od 35 posto iznosa prosjecne place u Hrvatskoj, a što u pravilu znaci da se naknada nakon tri mjeseca penje maksimalno do 1.800 kuna. U HZZ-u stoga kažu da mnogi radije odlaze u prijevremenu mirovinu, iako ce time ona ostati trajno umanjena, nego da primaju niske naknade s burze rada.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter