Hrelja: Mirovine će se usklađivati s rastom plaća

Mirovine će se usklađivati s rastom plaća (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Mirovine će se usklađivati s rastom plaća (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

U posljednje vrijeme sve se više u javnosti govori da se priprema novi zakon o mirovinama, odnosno o usklađivanju mirovina s rastom standarda u Hrvatskoj. Novi bi zakon trebao biti gotov i izglasan u prosincu, a počeo bi se primjenjivati početkom siječnja. Bio je to povod za razgovor s predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika Silvanom Hreljom. Po njegovim riječima, mirovine bi vrlo skoro trebale biti usklađivane s rastom plaća.

Kad će se mirovine uskladiti, kao što ste tražili, s troškovima života i prosječnim primanjima? U odnosu na prosjek plaće?

Tijekom posljednja tri mjeseca dosta smo se trudili da bismo odredili novu i za umirovljenike povoljniju formulu usklađivanja mirovina, a da, pritom, pomirimo prvotne stavove umirovljeničkih udruga koje su tražile usklađivanje s rastom plaća i stranaka koalicije, koje su se zalagale za usklađivanje s rastom potrošačkih cijena, odnosno – troškova života.

Dogovori se privode kraju i vjerujem da ćemo do konca jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, dakle negdje do sredine prosinca, usvojiti izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojima će se mijenjati i dosadašnja takozvana švicarska formula, što znači da bi se novi zakon počeo primjenjivati 1. siječnja 2013. Nova formula bi, i ovo je ekskluzivna informacija, trebala biti u omjeru 70 naprema 30 posto, u korist većeg indeksa.

To znači, da kada više rastu troškovi života, mirovine bi se usklađivale 70 posto prema rastu potrošačkih cijena, a samo 30 posto prema razini plaća. U slučaju da plaće rastu više, dakle, pod pretpostavkom gospodarskog oporavka i snažnijeg zapošljavanja, mirovine bi se usklađivale prema njima 70 posto. Kraće kazano, riječ je o fleksibilnoj formuli koja uvijek funkcionira u korist umirovljenika.

Kad će se isplatiti posljednja rata obeštećenja umirovljenicima?

Prema svim najavama posljednju ratu umirovljenici mogu očekivati sredinom prosinca, odnosno najkasnije do Božića. Prema onome što znam, odnosno prema potvrdi iz Ministarstva financija, sredstva za to su osigurana. Riječ je o 800 milijuna kuna, i kad se taj novac isplati, ostaje još samo za isplatiti jedna rata u 2013., i to obiteljskih i najviših mirovina. Riječ je o oko 115 milijuna kuna, čime će obeštećenje biti dovršeno.

Zašto se niste javljali u Saboru, a prošlo je već skoro godinu dana od pobjede Kukuriku koalicije. Jer u Saboru se više i ne čuju problemi umirovljenika, a ni vi niste izašli s tom tematikom za saborsku govornicu. Znači li to da problema više i nema ili su, pak, pali u drugi plan?

Hrvatska stranka umirovljenika u ovom sazivu Hrvatskog sabora ima četiri zastupnika koji su vrlo vrijedno radili i govorili o raznim temama, a ne samo o umirovljeničkim pitanjima. Drugim riječima, od početka ovog mandata HSU pokriva znatno širi politički prostor nego dosad. Posve je jasno da je potpuno drukčije biti dio vladajuće koalicije i biti stranka u opoziciji. To znači da je HSU o većini tema koje se tiču umirovljenika, odnosno njihovih prava, posve uključen i dogovara rješenja s resornim ministarstvima.

Do sada je to urodilo ukidanjem povlaštenih mirovina, odmrzavanjem mirovina, i to nakon pune dvije godine, a uskoro i novim, povoljnijim usklađivanjem i nizom drugih kvalitetnih rješenja na kojima se intenzivno radi. Također, upravo smo nedavno inicirali uvođenje instituta kojim bi se spriječilo da se umirovljenicima ovršuju i ustežu mirovinska primanja iznad razine trećine mirovine.

Dakle, radimo puno i sudjelujemo u donošenju pozitivnih zakona za hrvatske umirovljenike. Ova stranka nikada nije radila veliku buku i uvijek nam je bilo važnije učiniti što više za hrvatske umirovljenike. Ili, ako hoćete, za nas je doista važnije jedno dobro djelo nego bujica nekorisnih, a efektnih riječi. (Cristian Bruno GALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter