Hrelja: Lesar neodgovorno širi paniku

Silvano Hrelja i Radenko Ognjenović (C. B. G.)
Silvano Hrelja i Radenko Ognjenović (C. B. G.)

- Zadivljen sam razinom solidarnosti s ljudima koji su nastradali u poplavama u Hrvatskoj. Naše četiri gradske organizacije su pod vodom i stoga apeliram na sve građane koji mogu pomoći neka to učine čim prije, rekao je na početku svog jučerašnjeg susreta s novinarima predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja.

Osvrnuo se potom na posljednju izjavu predsjednika Laburista Dragutina Lesara koji je u Puli rekao da ova Vlada namjerava ukinuti prijevremene starosne mirovine.

- Ova izjava je poprilično neodgovorna jer sijati paniku među radnike i umirovljenike nije dobro. Nitko neće ukinuti prijevremene starosne mirovine i neće zakinuti za svoja prava buduće umirovljenike. Svaki put kada netko ide s takvim izjavama u panici se nalazi sve više radnika koji bježe u mirovinu strahujući da će se ukinuti beneficije. To je neodgovorno ponašanje kolege Lesara. Da naša koalicija tako što ne kani učiniti dokazuje i novi zakon o mirovinskom osiguranju u kojemu su uvedene dvije kategorije. To su prijevremene starosne mirovine, odnosno odlazak u mirovinu bez penalizacije s 41 godinom staža i 60 godina starosti. Druga kategorija se odnosi na odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu bez penalizacije ukoliko je radnik ostao bez posla zbog stečaja tvrtke, naravno ako se poštuje procedura u zavodu za zapošljavanje. U tom slučaju pak Zavod radnika proglašava "nezaposlivim" i tada se stječe pravo na mirovinu, istaknuo je Hrelja.

Govoreći o drugom mirovinskom stupu, Hrelja je rekao da HSU ima izdvojeno mišljenje.

- Prije bilo koje izmjene 2. mirovinskog stupa, najprije treba obaviti izračune, projekcije i doći do spoznaje tko s kakvim uplatama može nešto očekivati od drugog stupa. Taj drugi stup mirovinskog osiguranja je problem za javne financije jer šteta je štedjeti ako se dugoročno ne može štedjeti. Mi ćemo se zalagati za analizu drugog mirovinskog stupa i uvođenje načela dobrovoljnosti u njega. Dakle neka ne štedi onaj koji štedjeti ne može ili neće zbog male plaće i malih doprinosa, rekao je Hrelja.

Na koncu je Hrelja pozvao sve umirovljenike i građane da na predstojećim izborima za europski parlament 25. svibnja glasaju za Višnju Fortuna, kandidatkinju broj 7 na listi Kukuriku koalicije iz redova HSU-a. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter