Hrelja: I prava umirovljenika u Ustav!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- U vrijeme kada svi žele uci u Ustav ili ustavni zakon, tražimo da i prava umirovljenika udu u Ustav, istaknuo je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, na okruglom stolu o mirovinskom sustavu koji je njegova stranka organizirala zajedno s politickom akademijom HNS-a.

- Zadaca sustava mirovinskog osiguranja, koji u Hrvatskoj obuhvaca milijun i sto tisuca korisnika, zaštita je od rizika starosti i bolesti, rekao je Hrelja te objasnio da postoje velike razlike u pravima umirovljenika. To se posebno odnosi na nove umirovljenike, koji su tek nekoliko godina uplacivali u drugi mirovinski stup.

- Prosjecna mirovina iz drugog stupa danas je 107 kuna, što pokazuje male ucinke tog dijela mirovinskog sustava, naglasio je predsjednik HSU-a, napomenuvši da je i "treci mirovinski stup malih dosega, zbog krize i odnosa u gospodarstvu".

Važnost sredenog sustava mirovinskog osiguranja obrazložio je Radimir Cacic, predsjednik HNS-a, rekavši da on "obuhvaca pola državnog proracuna i jednu petinu BDP-a".

- Ne postoji niti jedna zemlja u Europi kojoj mirovinski sustav nije iznimno važan, rekao je Cacic i dodao: "Umirovljenici su podnijeli teret tranzicije, bili su amortizeri krize i problema, da bi ih danas javnost tretirala kao problem. Treba reci da su mirovine zaradene i da prosjecni umirovljenik danas prima manje nego što je u životu zaradio za mirovinu".

Cacic je istaknuo da oporavak mirovinskog sustava treba zasnivati na ulaganjima novca koji se nalazi u fondovima mirovinskog osiguranja.

S njim se složio ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovacevic, koji tvrdi da imovinu fondova, kao i samog HZMO-a, treba oploditi i investirati u hrvatsko gospodarstvo.

- Nevjerojatno je da hrvatski mirovinski fondovi danas ulažu u Kinu, a ne u Hrvatsku. Primjerice, zašto ne ulagati u energetski sektor ili druge profitabilne grane, pita se Kovacevic. HNS-ov strucnjak zalaže se za ostanak drugog i treceg stupnja mirovinskog osiguranja, tvrdeci da oni nemaju alternativu.

- Trodijelni sustav mirovinskog osiguranja bio je nužan, ali desio se u lošem trenutku, jer smo imali pad ekonomije. Kljuc uspjeha je vodenje investicijskih politika na nacin da one doprinose gospodarstvu. Treba naglasiti da je drugi stup nada nove generacije i da on nije u minusu, vec ima rast od oko dva posto, što je vrlo znacajno u krizi, ustvrdio je Kovacevic.

Željko Šemper iz HSU-a objasnio je razlike izmedu novih i starih umirovljenika te iznio podatak da su novi umirovljenici samo u 2010. godini ošteceni za tri milijarde kuna.

- Novi umirovljenici zapravo placaju dug države starim umirovljenicima, rekao je Šemper. Ponovio je da se ne poštuje ugovor umirovljenicke stranke potpisan s Vladom HDZ-a o tome da prosjecna mirovina treba biti pola prosjecne place. "Sada je mirovina 42 ili 35 posto prosjecne place", rekao je predstavnik HSU-a.

Na okruglom stolu HNS-a i HSU-a više puta je istaknuto da samo investiranje novca mirovinskih fondova u gospodarstvo te njegova oplodnja znace sigurniji mirovinski sustav i primjerenije mirovine.


Podijeli: Facebook Twiter