Hrelja: Do 0,5 promila alkohola dopustiti i na poslu

Silvano Hrelja (J. PREKALJ/arhiva)
Silvano Hrelja (J. PREKALJ/arhiva)

Saborski zastupnik HSU-u Silvano Hrelja pozvao je danas na usklađivanje Zakona o zaštiti na radu i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ne bi li se koncentracija do 0,5 promila alkohola u krvi, osim u prometu, dopuštala i na radnom mjestu, no takav njegov prijedlog nije naišao na odobravanje u zastupničkim klupama.

"Kad kažemo nula onda nema praga tolerancije, a život mora imati prag tolerancije i stoga se zalažem da imamo i u vožnji i na poslu iste uvjete", rekao je Hrelja u saborskoj raspravi o Zakonu o zaštiti na radu.

Istaknuo je da od takvoga stava neće odustati, "zato što sam obišao svijeta, vidio brodogradilišta gdje je za vrijeme ručka slobodno konzumirati decilitar vina ili malo pivo".

Naglasio je da je kao inžinjer sigurnosti na radu bio u izvidu 15-ak smrtnih ozljeda, a nijednoj uzrok nije bio alkohol. "Mi sad imamo apsolutnu zabranu u postojećem zakonu, apsolutnu zabranu konzumiranja alkohola, opojnih sredstava, apsolutnu zabranu pušenja na poslu, a takve odredbe imaju prohibicijsko djelovanje. Znate kako završava prohibicija", rekao je Hrelja kolegama zastupnicima.

Rekao je i da zna staklopuhače u tvornici stakla koji popiju 10 piva u smjeni. "Čovječe, moraju nešto imati u sebi, jer ako piju vodu umrijet će", poručio je.

"Bolje popiti tri litre vode nego tri litre piva", uzvratila mu je nezavisna Jadranka Kosor, a za ostanak odredbi o zabrani konzumiranja alkohola te pušenja na radnom mjestu zauzeo se i HDZ-ovac Željko Reiner.

"Kolega Hrelja, vi ste rezolutno nastupili i rekli da nećete odustati od vašeg zahtjeva vezano uz promile, a ja i dalje smatram i založit ću se da kao klub ne podržimo eventualno povećanje na 0,5 promila", poručila je Hrelji i SDP-ovka Gordana Sobol.

Ante Sanader (HDZ) predložio je da se iz Zakona o zaštiti na radu izuzmu vatrogasci na način na koji su iz njega izuzeti i vojska i policija. "Vojska, policija i vatrogasci su posebna služba te bi zbog toga trebalo posebno tretirati takve visokorizične poslove", složio se i Mile Horvat (HDSSB).

Pohvalivši to što zakon uvažava faktor stresa na radnom mjestu SDP-ovka Sobol izrazila je nadu da će psihičko zlostavljanje na poslu biti regulirano i posebnim zakonom. Pozdravila je i vraćanje medicine rada u svijet rada, "gdje joj je i mjesto", a iz kojeg je maknuta prije više od 20 godina.

Sobol je navela da je po podacima Svjetske zdravstvene organizacije lani na radnom mjestu u svijetu stradalo dva milijuna radnika, a ozlijeđeno 260 milijuna. "U Hrvatskoj su na radnom mjestu smrtno stradale 33 osobe, a ozlijeđeno više od 1.000", kazala je, napomenuvši da je broj ozlijeđenih u laganom padu, dok smrtnost ostaje na istoj razini.

Laburist Zlatko Tušak istaknuo je da zakon ima vrlo važnu financijsku težinu jer utječe na troškove liječenja zbog profesionalnih oboljenja i invaliditeta pa je potrebno donijeti što kvalitetniji zakon. "Dobro je da se razmišlja i o stresu na radu, jer može imati teške posljedice i čest je uzrok bolovanja", rekao je.

Upozorio je i da se radnici često boje otići na bolovanje u strahu da ne izgube radno mjesto. "Značajan broj stanovništva je na granici siromaštva i to je stresna situacija, kao i rad na određeno vrijeme, a sve to trebalo bi liječiti zdravstvo koje je u kolapsu", poručio je Tušak.

Stjepan Milinković (HDZ) drži da je smanjenje broja ozlijeđenih na radu rezultat smanjenja broja radnih mjesta. Po njegovim riječima, i liječnici su izloženi stresu jer se od njih traži smanjenje bolovanja, a sve je više ljudi s indikacijama za bolovanja. Upozorio je i na trend sve većeg korištenja antidepresiva i sredstava za smirenje.

"Vlada je zabrinuta za sigurnost na radu svojih članova pa nabavlja skupa vozila, kao da bi za ministre bio stres da se voze u vozilima srednje klase", ironizirao je Boro Grubišić (HDSSB).

Nezavisna Jadranka Kosor mišljenja je da bi i kućne pomoćnice trebale biti obuhvaćene zakonom budući se velik broj ozljeda na radu događa primjerice u kuhinji, u čemu najčešće prednjače porezotine i opekline. Zauzela se i da se primjerenije regulira status trudnica i dojilja, a strogo sankcionira uporaba alkohola i opojnih sredstava na radnom mjestu, jer se time, drži Kosor, ugrožavaju i drugi radnici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter