Hranom do zdravijih desni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudi koji imaju problema s desnima, što je do 50 posto odraslih osoba u svijetu, imaju dva puta vecu šansu da razviju probleme sa srcem. Kao rezultat, stomatolozi koji lijece bolesti desni i lijecnici koji lijece srcane bolesti poceli su zajedno slati poruku; ako se pobrinete za manji problem, mogli biste izbjeci onaj mnogo veci.

Prošlog ljeta lijecnicki casopisi u nekoliko su navrata pisali o povezanosti izmedu upale desni i problema s srcem, i u svakom su se clanku lijecnici složili kako bi se tijelo trebalo gledati kao cijelinu da bi se našao uzrok bolesti."Ako imate odredenu kolicinu upala, pa makar se to cinile relativno bezazlene upale kao upale desni, to ce utjecati na ostatak tijela, posebice na srce, tvrdi David Cochran, dr. stom., spec. dentalne i oralne patologije s parodontologijom", bivši predsjednik Americke akademije za parodontologiju i profesor na University of Texas Health Sciences Center u San Antoniu.

Istraživanja pokazuju da na zdravlje srca i smanjivanje upala u cijelom tijelu pozitivno utjecu redovito vježbanje, smanjenje stresa, ali važan dio su i redovite posjete stomatologu, kao i biranje odredenih namirnica koje štite vaše desni i srce.Groždice

Možda vam se cini jer su groždice slatke i ljepljive, da nisu dobre za oralno zdravlje. No istraživanja su pokazala kako su antioksidansi u groždicama veoma važni u borbi protiv bakterija koje izazivaju upalu i bolesti desni.

Zeleni caj

Japanski znanstvenici su prošle godine ustanovili kako su muškarci koji su pili dnevno jednu šalicu caja znatno smanjili rizik od obolijevanja od bolesti desni. Što više caja, to je niži rizik. Istraživaci vjeruju da su antioksidansi nazvani katehini kljuc. Katehini inhibiraju bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i bolesti desni.Cjelovite žitarice

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition ustanovila je da su muškarci koji su jeli cetiri ili više porcija cjelovitih žitarica dnevno smanjili rizik od paradentalnih bolesti. U usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima (bijeli kruh i riža), cjelovite žitarice (ukljucuje integralni kruh, kukuruzne i zobene pahuljice, müsli, žitarice u zrnu, integralno brašno...) probavljaju se sporije, te se smanjuje ucinak povišenja glukoze u krvi. Izbjegavanje velikih oscilacija izmedu visokih i niskih vrijednosti šecera u krvi, drži pod kontrolom upale i smanjuje rizik oboljenja od bolesti desni i srca.


Podijeli: Facebook Twiter