Hrana za bolje pamćenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teško se koncentrirate, još teže pamtite, možda je samo vaš mozak gladan. Uz dobar i kvalitetan san te redovnu tjelovježbu, radu vašeg mozga pomoći će i hrana. Brojne su namirnice koja povoljno utječu na rad mozga, bolju koncentraciju i brže razmišljanje. Namirnica koja, osim što je zdrava, djeluje pogodno na cijeli organizam, jest riba i to ona bogata omega-3 masnim kiselinama. Te dobre masnoće pomažu boljem pamćenju i radu mozga, smanjuju rizik mentalnih bolesti kao što je demencija, poboljšavaju raspoloženje, smanjuju tjeskobu i ublažavaju posljedice stresa.

Jedna od riba bogatih omega-3 masnim kiselinama jest losos koji s vremena na vrijeme valja konzumirati. I tuna je bogata omega-3 masnim kiselinama, ona sadrži i aminokiseline koje obnavljaju i poboljšavaju funkcije moždanih stanica. Ako možete birati, umjesto konzervirane jedite svježu tunu. Bogate omega-3 kiselinama su i skuše, kozice i jakobove kapice. No ako ste vegetarijanac ili jednostavno ne volite ribu i morske plodove, isti učinak na vaš mozak imat će tofu sir. Bogat je proteinima i omega-3 masnim kiselinama a napravljen je od soje.

Jogurt i banane, orasi i žitarice

Na poslu ste i pada vam koncentracija… umjesto za čipsom, štapićima ili nekom drugom grickalicom, posegnite za orasima. Osim što sporo otpuštaju energiju, bogati su željezom i već spomenutim omega-3 masnim kiselinama, zatim proteinima i vitaminom E, još jednim važnim sastojkom mozgu potrebnom da bi dobro funkcionirao. Još jedna namirnica koja vam može pomoći da bolje pamtite jest jogurt jer sadrži aminokiselinu tirozin koja kada se konzumira u većim količinama ima pozitivan učinak na rad mozga. Ukoliko uz jogurt pojedete malo kruha od cjelovitih žitarica, ili u njega umiješate neki proizvod od cjelovitih žitarica, dobit ćete obrok koji će vas dulje držati sitim, a ujedno je bogat aminokiselinama i vitaminima B skupine, posebno folnom kiselinom koja pomaže protiv gubitka pamćenja i oštećenja mozga.

Osim cjelovitih žitarica, vitaminima B skupine obiluje laneno sjeme, oštrige, koje sadrže i omega-3, selen i cink te banane. Banane je najbolje je konzumirati prije izlaska na ispit ili prije izvođenja zadatka koji zahtijeva duboku koncentraciju. Osim što su bogate magnezijem i fosforom, obiluju antioksidansima i mineralima koji pomažu prijenosu kisika do mozga. I neke vrste voća pomoći će vam pri koncentraciji. Prema istraživanju, jedenje borovnica pomoći će vašem pamćenju i spriječiti zaboravnost, i to zbog antioksidansa koje sadrže.

Jagode, grožđe i tamna čokolada

Drugo istraživanje otkrilo je da su jagode bogat izvor fizetina, prirodnog flavonoida koji pospješuje dugotrajno pamćenje. Započnite dan čašom soka od grožđa (ne mislimo na vino). Grožđe povećava proizvodnju dopamina, neurotransmitera u mozgu ključnog za funkcioniranje organizma.

Ako volite tamnu čokoladu, nakon ove informacije voljet ćete ju još više. Sadrži antioksidanse i minerale kao što su magnezij i željezo, koji pomažu pri prijenosu kisika do mozga. Željeza ima i u špinatu, koji ne samo da sprječava gubitak pamćenja, već ga i poboljšava. Razlog vjerojatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline. Sa samo pola zdjelice špinata u organizam unosite dvije trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.

Još jedna namirnica koja će pospješiti vaše pamćenje jest leća. Bogata proteinima, vitaminima B skupine, željezom i izvor je sporootpuštajuće energije. Rajčica sadrži likopene, antioksidanse koji poboljšavaju kognitivne funkcije, a otkriveno je i da smanjuje rizik od degeneratvnih metalnih bolesti.

Čili i krumpir, paprike, šljive i cikla

Volite li čili papričicu, tada s pamćenjem ne biste trebali imati problema. Njen glavni sastojak je kapsaicin, poznat zbog svog utjecaja na mršavljenje. Ta tvar povoljno utječe i na mozak. Naime, u mozgu se nalaze receptori za ovu tvar, pa kada s njom dođu u kontakt, proizvode endrofin, poznat i kao hormon sreće. On smanjuje stres i pomaže da se fokusiramo. Osim jedenjem čilija, i čokolade, oslobađa se tijekom seksa  i tjelovježbe. Rođaci čilija, paprike, također pomažu boljem radu mozga sadrže, niske razine kapsaicina, ali i vitamine B-skupine.

Ako želite da vaš mozak radi punom snagom, trebaju vam ugljikohidrati, a dobar izvor je krumpir. Naravno ne u obliku čipsa. Njegova kora bogata je antioksidansima i vitaminima, stoga ako imate priliku nabaviti mladi krumpir u čije ste porijeklo sigurni, nesmetano uživajte i u njegovoj kori. I ona potiče oslobađanje endrofina.

I na kraju, kako biste bili sigurni da se pravilno hranite, zamislite jelovnik u duginim bojama. Neka svaka od njih bude zastupljena. Jedina koju nismo spomenuli jest ljubičasta, i evo da to ispravimo. Cikla i šljive bogate su prirodnim šećerima koji sporo otpuštaju energiju, vlaknima te antioksidansima. 

KAVA

Napitak koji će vam sigurno kratkoročno pomoći jest kava. Neke studije dokazale su da dvije šalice kave na dan mogu smanjiti rizik od mentalnih oboljenja, poput demencije. Zrna kave puna su antioksidansa koji pomažu prijenosu kisika do mozga.

VODA

Svaka stanica u tijelu treba vodu, pa tako i moždane stanice. Ako se osjećate umorni, mrzovoljni i usporeni, pokušajte popiti čašu vode. Pričekajte 20 minuta i trebali bi se osjećati bolje.

JAJA

Iako ih neki izbjegavaju zbog kolesterola, jaja su bogata B-vitaminima, omegom 3 i 6, ali su ujedno i prirodan izvor kolina, hranjive tvari koja može pomoći zaštiti mozga od starenja. (Pripremila Ana BRAŠKIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter