Hrana u bolnici skuplja od hotelske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna lista Plinija Cuccurina na današnjoj je konferenciji za novinare upozorila da su troškovi nabavke namirnica za prehranu bolesnika u Opcoj bolnici u Puli 27,6 posto veci nego u hotelima s tri zvjezdice. Na velike troškove u nabavci hrane u pulskoj u Ladonji su upozoravali tijekom predizborne kampanje, ali umjesto vece ekonomicnosti došlo je do dodatnog povecanja razlike za gotove sve artikle koji su lani u bolnici bili skuplji nego u hotelima za 21 posto.

Angelo Mattich
, potpredsjednik Ladonje, ujedno nacelnik Višnjana, iznoseci podatke je istaknuo da su odstupanja najveca kod mlijecnih proizvoda i zamrznute hrane, a takoder i kod mesnih artikala, posebice bijelog mesa.

- Mlijecni je namaz u pulskoj bolnici cak 125 posto skuplji nego u hotelima s tri zvjezdice. Osobe koje se bave nabavom ovih artikala trebaju razmisliti o drugim nacinima nabavke jer ne trebamo zaboraviti da sve to financiraju naši gradani, istaknuo je Mattich.

Prema analizi nabavne cijene u pulskoj bolnici u odnosu na hotelske cijene smrznuta blitvu je 21,9 posto skuplja, smrznuta cvjetacu 62,4 posto, smrznuta lignja 30 posto, crveni luk 40,9 posto, krumpir 27,6 posto, koncentrat rajcice 47 posto ili riža 11,6 posto. Samo su krumpir za 2,4 posto i bijeli šecer za 2,2 posto jeftiniji u bolnici.

U Ladonji pripremaju analize o nabavci prehrambenih artikala za vrtice, škole i domove za starije osobe te pretpostavljaju da ce odstupanja i u ovim ustanovama biti preko deset do 15 posto. Vec je ranije Ladonja tražila od Županijske skupštine da pokrene pitanje uštede i ponovnog revidiranja svih nabava, ali isticu da "nekome nije u interesu da se o ovoj temi diskutira".

Na pitanje zbog cega se po njihovom mišljenju dogadaju ovakva odstupanja u cijenama izmedu bolnice i hotela predsjednik Ladonje Plinio Cuccurin ponovio je rijeci predsjednika Ive Josipovica da je upravo rascjepkanost javne nabave glavni izvor korupcije.

Dodao da je župan Ivan Jakovcic tijekom predizborne kampanje obecao provesti mjere uštede, ali su cijene u Opcoj bolnici ostale iste, dok je u hotelima ugovorena još niža nabavna cijena.


Podijeli: Facebook Twiter