Hrana se sve cešce povlaci s polica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog utvrdenih nedopuštenih, odnosno povišenih koncentracija histamina, s tržišta je povucena K plus tunjevina u ulju, "Tunj komadi u ulju - K plus" od 95 grama, serija s rokom trajanja do svibnja 2015. godine - priopceno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako stoji na stranicama Ministarstva, redovitim nadzorom sanitarne inspekcije utvrdeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošaca, posebice za osobe intolerantne na histamin, djecu i trudnice te kao takav nije pogodan za konzumaciju. Stoga je naredeno povlacenje i opoziv proizvoda, proizvodaca Thai Union Manufacturing Co. Ltd, Tajland, ciji je uvoznik Konzum d.d.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da je na tržištu završilo 75.000 komada konzervi ove tunjevine, a Konzum je odmah krenuo u akciju njihova povlacenja iz prodaje, s tim da jedan veliki dio bio u skladištu i nije niti stigao na police.

Ana Mitrovic, voditeljica Konzumova Ureda za odnose s javnošcu, rekla nam je da se navedeni proizvod ne nalazi u prodaji još od pocetka ožujka. Ipak, pozvala je sve Konzumove kupce da ukoliko žele vratiti ovaj proizvod, to i ucine u prodajnim mjestima gdje ce im se omoguciti povrat novca.

Hrana se sve cešce povlaci s polica što unosi nemir medu potrošace. Mada neki strucnjaci uvjeravaju da povlacenja znace i cestu kontrolu, postavlja se pitanje koliko namirnica nije stiglo biti podvrgnuto analizi, što pak ne znaci da na neki nacin nisu kontaminirane.

Podsjetimo, prije dvije godine i koprivnicka Podravka povlacila je iz prodaje u Sloveniji tunjevinu u konzervama Eva upravo zbog prevelikih kolicina histamina. U ožujku ove godine s tržišta su povuceni popularni Jaffa keksi. I tada je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je analiza uzoraka ovih keksa, koje proizvodi istoimena tvrtka iz Crvenke u Srbiji, pokazala da su zdravstveno ispravni, no da je u ambalaži utvrdena prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama. Keksi su s hrvatskog tržišta povuceni nakon iste mjere u Sloveniji.

Tu nije kraj povlacenju hrane s polica - unatrag nekoliko godina s tržišta su zbog salmonele povuceni Munchmallow keksi tvrtke Crvenka, Hipp kašice za djecu, mozzarela...


Podijeli: Facebook Twiter