Hrana poskupljuje do deset posto

(Foto S. MILJEVIĆ)
(Foto S. MILJEVIĆ)

Poskupljenje hrane koje najavljuju iz Sjedinjenih Američkih Država i Rusije na jesen će pogoditi i Hrvatsku te bi, prema procjenama stručnjaka, hrana mogla poskupjeti do deset posto. S obzirom na to da prosječna hrvatska obitelj samo na hranu troši čak 40 posto ukupnih primanja (primjerice, u SAD-u se troši oko 13 posto), izgleda da će Hrvati od jeseni biti više gladni nego siti.

Najprije su se odrekli kupovanja novog namještaja, zatim odjeće i obuće, kada je hrana u pitanju, prešli su sa skupljih na jeftinije robne marke (često upitne kvalitete), a nova će im poskupljenja dodatno osiromašiti mjesečnu košaricu, koja je i ovako teška preko sedam tisuća kuna.

Poskupljenja neće biti samo rezultat utjecaja globalnog tržišta (s obzirom na to da većinu hrane i dalje uvozimo), nego i velike suše koja je uništila usjeve domaćim poljoprivrednicima. Troškovi u povrtlarstvu zbog čestog zalijevanja porasli su, spekulira se, barem 30 posto, a brojne su kulture, poput kupusnjača, propale jer ne mogu podnijeti ovako visoke temperature.

- Zbog velikih vrućina i dugotrajnog sunčanog razdoblja, najviše trpe kukuruz, sezonsko povrće (u Ližnjanu je propao sav urod pomidora) i masline, koje odbacuju plodove, a u južnom dijelu Istre i vinogradi, veli nadležni županijski pročelnik Milan Antolović.

Konačna procjena štete u sušnom razdoblju očekuje se za koji tjedan. Štete će, procjenjuje se, nadmašiti one prouzročene sušom 2003., kada su iznosile 260 milijuna kuna.

Puljani, barem za sada, imaju sreću da mnogi vlasnici poljoprivredno-obiteljskih gospodarstava, koji svoje kulture prodaju na lokalnoj tržnici, povrće zalijevaju iz bušotina vode na svojim kampanjama koje još uvijek nisu presušile, pa ni cijene nisu pretjerano rasle. Ipak i oni se već pribojavaju koliko će bušotine potrajati. Kako nam pričaju prodavačice, ove je sezone toliko toplo, a sunce peče, da ni konstantno zalijevanje povrću ne pomaže - tako je krastavce već teško pronaći, a paprike su pune smeđih mrlja.

I veći proizvođači povrća i voća već najavljuju velike štete od suše. Sve će se to, naravno, odraziti na cijene voća i povrća. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter