Hrana koja topi kalorije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako želite izgubiti koji kilogram i ubrzati rad metabolizma, vrijeme je da u prehranu uvrstite odredene namirnice koje dokazano pomažu u bržem sagorijevanju masnoca. Cili, senf estragon, zeleni caj i kava, samo su neke od namirnica s kojima se svakodnevno susrecemo, a koje su sjajni saveznici u borbi za vitkiju liniju.

Alge

Nedavno su znanstvenici iz Newcastlea došli do saznanja da kemikalija koja se nalazi u morskim algama može smanjiti apsorpciju masnoca za 75 posto, a vec se radi na tome da se prah od algi pocne koristiti u hrani da bi se stvorili novi proizvodi za mršavljenje.



Cili

Ljute cili papricice i umaci na njihovoj bazi, pokazala su istraživanja, odlicno tope kilograme. A što su ljuci, to su ucinkovitiji. Možete ocekivati povecanje sagorenih kalorija za 15 posto, i to vec dva sata nakon što ste pojeli ljuti umak. Ljute papricice dobre su izmedu ostalog i za srce, a istraživanje iz 2006. pokazalo je da antioksidansi koji se nalaze u ciliju pomažu u ocuvanju zdravlja srca.

Senf estragon

Istraživanja su pokazala da senf može povecati brzinu kojom naše tijelo sagorijeva kalorije. Nedavna studija sveucilišta Oxford Brookes pokazala je da se metabolizam ubrzava za 15 posto nekoliko sati nakon njegova konzumiranja. Savjetuje se i uzimati ga u vrijeme prehlada, jer procišcava sinuse.



Kofein

Postoji razlog zašto vitki Francuzi uživaju u kavici nakon jela. Istraživanja su pokazala da kofein povecava rad metabolizma i nagoni ga da bržim tempom sagorijeva kalorije.

Zeleni caj

Neka su istraživanja pokazala da pet do šest šalica zelenog caja dnevno može malo ubrzati metabolizam i povecati sagorijevanje i do 80-100 kalorija više na dnevnoj bazi. No neki strucnjaci sumnjaju da pravi razlog zapravo leži u kofeinu koji se takoder nalazi u caju. Medutim, sigurno je to da zeleni caj sadrži brojne zdrave antioksidanse koji pomažu tijelu u borbi s raznim vrstama tumora.



?umbir

Omiljena kineska namirnica pomaže tijelu da lakše i brže sagorijeva masnoce. Nizozemski znanstvenici vjeruju da pomaže metabolizmu, jer služi kao okidac procesa tijekom kojeg tijelo sagorijeva masnoce i pretvara ih u toplinu. ?umbir je takoder izvrstan za poboljšanje cirkulacije.



Proteini

Dokazano je da proteini mogu poboljšati sagorijevanje masnoca. Tijelo koristi više energije probavljajuci proteine nego ugljikohidrate ili masnoce što je zapravo dobar razlog za uživanje u socnom odresku. No dobra vijest je i ta da proteini takoder pomažu u izlucivanju serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje.


Podijeli: Facebook Twiter