Hrabro promicanje multietničnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U odličnoj i na trenutke dirljivoj atmosferi kakvu mogu napraviti iskreni nastupi djece, ovaj put u hrabrom iskazivanju svojeg etničkog porijekla, jučer je u pulskom Circolu uspješno održano prvo izdanje Dječjeg festivala multikulturalnosti.

U organizaciji Slovenskog kulturnog društva "Istra", cilj je ovog hvalevrijednog projekta, koji ima namjeru postati tradicijom, usmjeravati djecu različitih nacionalnih pripadnosti na međusobno upoznavanje, kako bi već kod najmlađeg uzrasta stvarali temelje za međusobno uvažavanje, toleranciju i što kvalitetniji suživot. U tome se već uspjelo na prvom subotnjem koraku u Circolu. Program je dinamično i duhovito vodio Šandor Slacki ml.

U jednosatnom programu, obojenom raritetnom nošnjom, nastupili su folklorni sastavi, pjevački zborovi, recitatori, pjevači(ce). Prisutne je razgalilo ukupno stotinjak djece, od predstavnika većinskog naroda, talijanske nacionalne zajednice, do nacionalnih manjina koje žive u Puli, od Albanaca, Makedonaca i Talijana do Srba, Slovenaca i Crnogoraca iz Peroja. Matični narod predstavili su učenici osnovne škole Vidikovac koji su zajedno s publikom izveli "Kaiserwald", pjesmu prof. Paole Stermotić, usput i redateljice programa. Prethodno je iznimno talentirana učenica 3.c razreda OŠ Vidikovac Ivona Blagajčević impresivno otpjevala pjesmu "More" (i stihove i glazbu sama kreirala!). Na početku su mali Albanci iz osnovne škole "Centar" (za starije "Moša Pijade") recitirali dvije pjesmice - "Igru poput janjeta" (koja govori da trebaš biti svoj, a ne ono što ti drugi kažu da budeš) i" Gnijezdo ću ti čuvati". Mali Makedonci otpjevali su potom "Makedonsko devojče", a Talijani, točnije pulski dječji vrtić 'Mini cantanti' pjesme "La fantasia" i "Il treno quando corre". Srbi su recitirali "Molitvu dječaka" i "Molitvu male Danice", a Slovenci "Ciciban i pčelicu" te "Žabe". Petnaest osnovnoškolaca, Talijana iz Galižane otplesalo je potom svoje narodne plesove, kao i 12 parova dječje folklorne skupine Crnogoraca iz Peroja. Svi su izvođači ispraćeni gromoglasnim aplauzom publike. (Z. ANGELESKI, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter