Hrabri telefon: Otvoren broj i za roditelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu kampanje Hrabrog telefona "Svaki propušteni poziv je propuštena prilika" prikupljeno je 308.000 kuna, a od danas je otvorena i prva savjetodavna telefonska veza za roditelje, rečeno je na konferenciji za novinare te organizacije.

Podsjetivši da je svrha kampanje bila prikupiti novac za dvije istodobne savjetodavne telefonske veze za djecu, predsjednica Hrabrog telefona Hana Hrpka istaknula je da je od 21. studenog 2012. do 31. ožujka 2013., koliko je kampanja trajala, poslano više od 3.600 donacijskih SMS-ova. Hrabri telefon mogao je odgovoriti samo na jedan od četiri poziva djece i roditelja, a na ostale pozive ne bi se odgovorilo.

Savjetodavni telefonski broj najčešće je nazivan zbog zlostavljanja i nasilja, zatim zbog emocionalnoga i fizičkog nasilja, nasilja u obitelji, bullyinga, zanemarivanja i fizičkog kažnjavanja, nasilja u obitelji te elektroničkog nasilja, a razlozi roditeljskih poziva bili su vezani uz obiteljske odnose.

Od danas je otvoren i prvi savjetodavni telefon za roditelje, s brojem 0800-0800, koji je dosad bio rezerviran za dječje hrabre pozive, a za djecu su otvorene dvije istodobne veze s usklađenim europskim brojem 116-111.

"Drago mi je da se Hrvatska pridružila većini europskih zemalja koje su omogućile djeci jedinstvenu uslugu dječje savjetodavne linije", istaknula je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i osnivačica Hrabrog telefona Gordana Buljan-Flander.

Dodala je da novi broj dobar pokazatelj kako se Hrvatska nosi sa zaštitom dječjih prava te podsjetila da su Hrvatsku pozivali da u europskim zemljama govori o vlastitim iskustvima na tom području kao primjeru dobre prakse.

Ocijenivši da su neki roditelji zbunjeni kad je riječ o odgoju djece jer su oni odgajani po starim metodama, a susreću se s novim, Buljan-Flander je rekla da im tada i mali savjet može pomoći da riješe problem.

"Roditeljima su njihovi roditelji ostavili mentalnu kutiju s odgojnim alatima, a sa stručnjacima na telefonu mogu naći drugi odgojni alat u mentalnim kutijama", zaključila je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter