Hrabri ratnici zaigrali u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Atraktivne borbe gladijatora i legionara te anticki nogomet u velicanstvenoj pulskoj Areni u subotu bili su centralni i završni dogadaj desetih Dana antike - Pula Superiorvm, koji su se održavali u protekla tri dana. Oduševljenje posjetitelja bilo je veliko, što ne cudi s obzirom da su imali priliku s gladijatorima nakratko otploviti u povijest.

Demonstracijom antickih gladijatorskih igara u izvedbi clanova kulturnog društva i tradicionalnog borbenog kluba Collegium Gladiatorum iz Madarske upotpunjena je anticka prica ovog festivala. Tijekom prethodna dva dana oni su cjelodnevno na glavna dva gradska trga prezentirali svakodnevni život gladijatora. Bili su tu i predstavnici visoke klase, bogatih rimskih patricija, koji su takoder na tri dana uspjeli centar grada vratiti u vrijeme antike.



Clanovi udruge Gaj Laberije iz Trilja kod Sinja u Areni su demonstrirali anticki nogomet, u kojemu je lopta bila vrlo teška, a golovi drveni. Bio je to veliki derbi izmedu Rimljana i Delmata, koji su pratili car Dioklecijan i njegova supruga Prisca te na strani Delmata kraljica Teuta i suprug Argon. Okupivši se ranije na Portarati, legionari, gladijatori i clanovi udruge Gaj Laberije prodefilirali su preko Foruma do Arene.

Vecer ranije je bilo ležernije, svi su sudionici nakratko postali manekeni i manekenke, prošetavši u svojim togama i ostalim originalnim odjevnim predmetima stubištem na Portarati, uz veliku posjecenost i podršku gledatelja. Ovi hrabri ratnici oživjeli su ondje i anticke tehnike treninga, koje su, kao i atraktivni legionari, iste veceri privukle u centar grada mnoštvo posjetitelja.

Sudionici i posjetitelji su završnicu jubilarnih Dana antike, manifestacije koja je uspješno realizirana u organizaciji Pula Superiorvm Teama i pulske Turisticke zajednice, obilježili opuštanjem na "Toga partyju" u bistrou Qpola. (S. ROJNIC SINKOVIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter