Hrabar autorski, redateljski i glumački podvig

Izložba slika bit će otvorena u subotu
Izložba slika bit će otvorena u subotu

Dugotrajnim aplauzom zadovoljne publike i uzvicima "bravo Luka", uz komentare gledatelja na izlasku s Male scene Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula kako je to jedna sasvim posebna predstava u pozitivnom smislu, u subotu navečer održana je premijerna izvedba djela "(Ne)Prilagođen" čiji su autori Luka Mihovilović i Gea Gojak, koji potpisuju i režiju.

Snažno i upečatljivo

Mihovilović se predstavio nadahnutom glumom, snažnom, upečatljivom, ali ne i patetičnom, pokazavši vrlo dobar scenski nastup te "vladanje" pozornicom u predstavi koja nije klasična monodrama i to ne samo iz razloga jer on tumači niz uloga. To je učinio progovarajući o predrasudama na vrlo izravan način, pokazavši pri tome i ljudsko licemjerje, strahove i predrasude, kao i neinformiranost, ali i "stavove" pojedinih autoriteta vrlo snažno označavajući neke momente u životu onih koji su po bilo kojem pitanju "drukčiji", štogod to značilo i kakogod to bilo.

Luka Mihovilović ispričao je priču o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika je bila svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti.

Sama predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji se životni put prati kroz predstavu.

Vrlo važan "sudionik" u ovoj predstavi je i Vibor Juhas, koji je svojim animacijama omogućio da se predstava obogati ne samo s vizualnog gledišta, već i s onog sadržajnog.

Ono što ovu predstavu s jednim glumcem kome koncentracija na sceni ne popušta niti na trenutak ne čini klasičnom monodramom, jest i činjenica da to nije predstava ispovjednog tipa, jer je prisutno više likova uz paralelnu liniju glavnog protagonista.

Kroz monolog glavnog junaka gledatelji uspijevaju saznati i neke traume iz njegova djetinjstva, mogu imati uvid u odnose unutar obitelji glavnog junaka, ali još više i njegovog razmišljanja o svemu tome i iz puno šire perspektive, koja nadilazi osobni krug i trenutak.

Sve vrste predrasuda

Dio predstave vrlo je izravno posvećen i svim vrstama predrasuda, a na kraju kratkim povijesnim prikazom zabilježeno je kako se odnos prema homoseksualcima i homoseksualnosti mijenjao kroz povijest i razne epohe, a navedene su i slavne ličnosti, među kojima i neki svjetski čuveni slikari, koji su bili homoseksualci. Kao što to biva i danas, neki su zbog svoje orijentacije imali problema, drugi nipošto. I u tome, između ostalog, leži edukativna komponenta predstave.

Nakon završetka predstave, gledatelji su komentirali kako je riječ o vrlo hrabrom glumačko-autorsko-redateljskom podvigu, kako je bez tabua prikazana aktualna tema, bez nametanja stavova, a svejedno jasno i transparentno.

Luka Mihovilović pobrinuo se i za glazbu, za oblikovanje svjetla Dario Družeta, oblikovanje tona Miodrag Flego, a inspicijent je Manuel Kaučić.

Reprize su na rasporedu 30. i 31. listopada u 20 sati, također na Maloj sceni INK-a, a uz to, bit će i organizirane izvedbe u jutarnjim satima za školske grupe. (Vanesa BEGIĆ, snimio Aleksandar RAMADANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter