Hr. Wikipedija: Istrijanstvom do odcjepljenja Istre

Tko stoji iza administratora hrvatske verzije Wikipedije? (L. S.)
Tko stoji iza administratora hrvatske verzije Wikipedije? (L. S.)

"Istrijanstvo je prema mišljenju određenih krugova pokret s određenom političkom konotacijom s ciljem nadnacionalnog regionalnog identiteta u hrvatskom dijelu Istre izmišljen radi smanjivanja broja Hrvata. Promiču ga političari koji rade na odvajanju Istre od ostatka Hrvatske, a za to im je potrebno dekroatizirati Istru. Hrvate se nagovara neka budu Istrijanima, a ne Hrvatima…", piše, između ostalog, u hrvatskoj verziji Wikipedije pod rubrikom istrijanstvo.

Zanimljivi su i drugi dijelovi hrvatske inačice ove enciklopedije koji govore o Drugom svjetskom ratu, antifašizmu i komunizmu. Tako se, među ostalim, može pročitati i ovo: "Današnja hrvatska strana riječ 'antifašizam', u bivšem jugokomunističkom i sadašnjem ponovnom značenju hrvatskih novih ideoloških neokomunističkih jednoumnika, ustvari predstavlja nekoliko pojmova zajedno: borba za komunizam i marksizam, borba protiv kapitalizma, titoizam s jugoboljševičkim genocidom nad protivnicima, razvojni genocid profitnog znanja, kulturocid, genetski duhovni, moralni i stvaralački poremećaj, ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda".

Po novohrvatskim wikipedijcima, ustaški pokret "nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran". Za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, partizanskih je zločina bilo triput više nego ustaških, a u Hrvatskoj se redovito organiziraju antifašističko-četničke proslave na račun poreznih obveznika.

Takvi i slični sadržaji koji ne samo da iskrivljuju povijesne činjenice, nego ih dovode do groteske, izazvali su buru u virtualnom svijetu. Na jednoj su strani radikalno desno orijentirani administratori koji propagiraju takav sadržaj, a s druge neki od suradnika koji ne uspijevaju progurati svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke račune.

Dr. Darko Dukovski, povjesničar i profesor na pulskom sveučilištu, kaže da Wikipedija u načelu nije relevantan izvor nekakvih spoznaja i znanja.

- To su više komentari s vrlo jakim subjektivnim promišljanjima i doživljajima, pogotovo kada je riječ o vojnoj i političkoj povijesti. Hrvatska Wikipedija je vrlo subjektivna i ima vrlo malo objektivnih članaka. Svatko tko ima lozinku može je pisati i odgovoran je za istinitost podataka, ne pred sudom, ali moralno, pred javnošću. Dobro je to što na takvo objektivno ili neobjektivno pisanje netko drugi pod svojom lozinkom može dati svoj komentar. To je jedan javni članak koji mogu proširivati ili ga komentirati oni  koji misle da autor nije u pravu, kaže Dukovski.

Komentirajući konkretne stavove o antifašizmu i istrijanstvu, Dukovski kaže da je riječ o anakronizmu, o prepričavanju nekih argumenata koji su potekli još iz predratnog razdoblja.

- To je jedna bizarnost koja apsolutno nema nikakve znanstvene podloge, politički pamflet koji se i kao takav u današnje vrijeme teško može opravdati jer iza toga stoji političko uvjerenje, a ne znanstveno istraživanje, veli naš sugovornik. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter