HR Days: Hrvati nisu spremi na mobilnost


Okrugli stol pod nazivom "Promjene na tržištu rada i upravljanju ljudskim resursima kao posljedica ulaska u EU" održan je danas u sklopu prve HR Days konferencije s temom "HR kao pokretač promjena" koja je održana u hotelu Lone.

Na okruglom su stolu govorili Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Marek Mos, iz Googlea, Blagica Petrovac Šikić, direktorica ljudskih resursa Plive, Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, te Mojca Domiter, izvršna direktorica Ljudskih resursa Atlantic grupe.

- Ulaskom u EU očekuju nas velike promjene, a njih nitko ne voli. Od oko 370 tisuća trenutno nezaposlenih samo njih 3,3 tisuće bi promijenilo državu radi zaposlenja, 6,3 tisuće bi promijenilo grad, a 11 tisuća bi uložilo u sebe, pa se postavlja pitanje tko je zapravo spreman otići, rekla je Dalić te je naglasila tako da u Hrvatskoj zapravo imamo dva ključna problema kada je riječ o tržištu rada - spremnost odnosno nespremnost na mobilnost kao i struktura nezaposlenih - samo 11 posto je s visokom ili višom stručnom spremom, 62 posto sa srednjom školom, oko 20 posto s osnovnom školom, dok nešto više od pet posto nema obrazovanje.

Naglasila je da je prednost ulaska u EU činjenica da ćemo postati dio međunarodnog sustava EURES-a, europskog sustava za profesionalnu mobilnost.

Marek Mos je podijelio iskustva iz Poljske. Nakon ulaska u EU tu je zemlju zbog posla  napustilo 2 milijuna ljudi, ali su našli zaposlenje na mjestima koji su bili ispod njihovih kvalifikacija, a djeca su ostajala kod djedova i baka.

- Dogodio se paradoks da je u zapadnim zemljama EU-a započinjala kriza a u Poljskoj je gospodarstvo počelo bujati, pa su oni koji su ostali počeli zarađivati više. Treba više informirati javnost i reći da ne treba imati iluzije da tamo vani postoji neki bolji svijet, rekao je Mos.

Dio okruglog stola bio je posvećen i pitanju izgubljene generacije - mladih koji se ne mogu zaposliti, a zaključak je bio da su mladi spremniji na dodatno obrazovanje i na mobilnost.

U sklopu konferencije održana su brojna predavanja i radionice posvećene iskustvima te ključnim koracima u restrukturiranju tvrtke, odnosno važnosti dobrog upravljanja ljudskim resursima unutar njih te davanja pažnje i naglasak na ljudske potencijale. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter