HPV povezan (i) s karcinomima grla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spolno prenosiva infekcija ljudskim papiloma virusom (HPV), koja se obično povezuje s rizikom od razvoja raka grlića maternice, dovodi i do pet puta većeg rizika od raka glasnica ili grla, pokazalo je kinesko istraživanje.

Kineski stručnjaci proučavali su rezultate ranijih 55 istraživanja provedenih tijekom 20 godina i utvrdili da je prosječno 28 posto osoba s karcinomima grla imalo tumorsko tkivo pozitivno na HPV, objavljeno je u časopisu Journal of Infectious Diseases.

"Zaraza HPV-om, posebno visokorizičnim tipom HPV 16, značajno je povezana s rizikom karcinoma pločastih stanica grla", veli voditelj istraživanja Xiangwei Li s Medicinskog fakulteta sveučilišta u Pekingu.

Znanstveni je tim proučio i prikupljene podatke o 630 bolesnika kod kojih su uspoređivana tkiva zahvaćena rakom i "čisti" uzorci te je utvrđeno da je tkivo grla zahvaćeno karcinomom 5,4 puta češće bilo pozitivno na infekciju HPV-om u odnosu na zdravo tkivo.

"Čini se da je HPV povezan s nizom karcinoma pločastih stanica glave, vrata i grla", komentirao je te nalaze William Mendenhall, onkolog sa sveučilišta u Floridi, koji nije sudjelovao u istraživanju.

Ipak, on vjeruje da je rizik HPV-a za rak grla relativno nizak i da većina pacijenata koja dolazi s tom dijagnozom ima iza sebe godine pušenja i konzumiranja alkohola, što su dokazano glavni faktori rizika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter