Hypo za posao u RH podmitio srpskog nogometaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raspetljavanje sumnjivog poslovanja Hypo banke u Austriji se nastavlja. Nekadašnji predsjednik uprave Tilo Berlin osumnjičen je da je sudjelovao u makinacijama s jednim kreditom od 84 milijuna eura, koji je bio isplaćen za nekretninske poslove u Hrvatskoj 2008. godine.

Iako je dio domaćih medija donio priču kako se radi o isplati hrvatskoj tvrtki koja se bavi nekretninama, istina nije takva, dapače, mnogo je kompliciranija, s mnogo međutransfera novca.

Sam kredit primarno je dan britanskoj tvrtki Helios Properties, a svrha kredita bila je kupnja Poslovnog parka Zagreb. Koristeći svoje suvlasničke tvrtke, Helios je i kupio na kraju oko 100 tisuća kvadratnih metara u sklopu Poslovnog parka Zagreb, a prema izvještajima domaćih medija iz 2008., čitav posao na kraju je iznosio 68 milijuna eura.

Austrijanci navode da je tijekom kreditiranja Helios na kraju dignuo i više od 84 milijuna kredita. Novčani transferi nisu išli direktno iz austrijske banke na hrvatske račune, već je put novca bio mnogo kompliciraniji.
Helios, koji je Poslovni park kupio putem svoje tvrtke PPZ, novac je transferirao preko više računa, od kojih su neki bili i u off-shore oazama. Austrijski istražitelji sumnjaju kako je čak 23 milijuna eura putem »zapelo« na za sada  neotkrivenim računima.

Ukupno 140 tisuća eura tako je promijenilo vlasnika, a najveći dio iznosa otišao je za sada neimenovanom – srpskom nogometašu. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter