Hypo banka u Hrvatskoj u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vrlo smo zadovoljni rezultatom koji je Hypo Alpe-Adria banka u Hrvatskoj ostvarila u izazovnoj 2009. godini", istaknuo je predsjednik Uprave Hypa Hrvatska Markus Ferstl.

S dobiti prije oporezivanja od 201 milijun kuna u 2009. te ukupnom aktivom od 39 milijardi kuna Hypo Hrvatska drži tržišni udio od 10,01 posto. Navode da je ostvaren vrlo dobar rast neto prihoda od kamata dok neto prihodi od provizija i naknada bilježe solidan rast od 9,23 posto.

Ferstl je dodao da je usprkos teškoj ekonomskoj situaciji banka dobro zapocela 2010. godinu pa su prvo tromjesecje obilježili snažan porast štednje gradana i dobri rezultati u svim poslovnim segmentima.

Istovremeno, Austrijska novinska agencija (APA) u srijedu je objavila da je zbog visokih odšteta i loših kreditnih plasmana te rizicnog poslovanja u jugoistocnoj Europi uopce Hypo Alpe-Adria banka tijekom 2009. izgubila 1,58 milijardi eura. Ta banka, koja je sada u vlasništvu Republike Austrije, objavila je svoj godišnji izvještaj o poslovanju za 2009., kojim dominira podatak o neto gubitku u iznosu od 1,58 milijardi eura.

- Troškovi kreditiranja gotovo su se utrostrucili, s pola milijarde eura narasli su na 1,67 milijardi. Pored dospjelih kredita banku su pogotovo skupo stajala prekogranicna financiranja te poslovi s leasingom u jugoistocnoj Europi, piše APA isticuci u ovom kontekstu prije svega Hrvatsku, a zatim i Bugarsku te Ukrajinu.

- Hypo trenutno predaje i izvješce o vlastitom restrukturiranju u Bruxellesu. To bi moglo znaciti povlacenje iz brojnih bankarskih podrucja te tržišta drugih zemalja, navodi APA te kaže da javnosti još nije predocen plan za 2010. godinu.


Podijeli: Facebook Twiter