Hypo banka pod povecalom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacko državno odvjetništvo istražuje sumnjivu kupnju dionica austrijske Hypo Alpe-Adria banke u njemackoj banci Bayerische Landesbank, a predsjednicki kandidat Ivo Josipovic u srijedu je u emisiji HTV-a "Otvoreno" kazao da je taj slucaj povezan s Hrvatskom. Kako piše jedan internetski portal, ali i njemacka dnevna novina Süddeutsche Zeitung, istražitelji su ušli u banku zbog sumnji da je preplatila kupnju dionica banke iz Klagenfurta prije dvije godine.

Tada je Bayerische Landesbank za dionice austrijske banke izdvojio 1,6 milijardi eura, cime su Nijemci dobili pristup i tržištima Slovenije, Hrvatske i Srbije. Istovremeno je na zahtjev bavarskog državnog odvjetništva više istražitelja ušlo i u centralu Hypo Alpe-Adria banke u Klagenfurtu te urede BL-a u Luksemburgu.

Njemacki istražitelji provjeravaju je li bivši predsjednik Uprave njemacke banke Werner Schmidt, koji se povukao s tog mjesta u veljaci 2008., tom prilikom izigrao povjerenje dionicara i sklopio štetni ugovor. Bayerische Landesbank kupnjom je prije dvije godine stekao 67 posto dionica Hypo Alpe-Adria banke, austrijska osiguravajuca kuca Grazer Wechselseitige Versicherung AG drži 20,5 posto, austrijska pokrajina Koruška 12,4, a zaposlenici 0,02 posto dionica banke.

Inace, kako stoji na spomenutom portalu, Hypo Alpe-Adria je u prvoj polovici ove godine imala gubitke od 162 milijuna eura. Pomogla im nije ni austrijska državna pomoc od 900 milijuna eura. I Bayerische Landesbank dobio je pomoc od svoje države, i to deset milijardi eura u kapitalu i još 4,8 milijardi garancija na bankovne depozite, a zauzvrat je Bavarska postala vlasnikom 94 posto njihovih dionica. Slucaj obiju banaka zanimljiv je i europskim institucijama. Dok Europska komisija istražuje kupnju LB-a, Ured za zaštitu tržišnog natjecanja traži odgovore na koji je nacin Hypo banka dobila pomoc od države.


Podijeli: Facebook Twiter