Hypo banka: Nema govora o povlacenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. danas je opovrgnula pisanje inozemnih novinskih agencija da je predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International Gottwald Kranebitter kazao da se banka planira povuci iz zemalja bivše Jugoslavije.

"Hypo Alpe-Adria-Banka d.d. reagira na u potpunosti netocno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, dr. Gottwalda Kranebittera o buducem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Hrvatskoj. Naime, dr. Gottwald Kranebitter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako ce Hypo Grupa povlaciti iz zemalja bivše Jugoslavije, jer je to u potpunosti netocno", navodi se u današnjem priopcenju iz hrvatske podružnice te austrijske banke.

Umjesto toga, recena je vec odavno poznata i prilikom nacionalizacije banke krajem 2009. godine od strane Republike Austrije komunicirana cinjenica da ce se banka re-privatizirati kada ce ponovno biti stabilna, navodi se još u priopcenju.

"Sukladno tome, priprema procesa prodaje zapocet ce sredinom 2012. godine, pri cemu ce Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji ce omoguciti dugorocno održivo poslovanje. S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlaci iz Hrvatske u potpunosti netocna jer ce Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u Hrvatskoj, pogotovo jer u Hrvatskoj, koja je jedno od kljucnih tržišta Hypo Grupe imamo više od 10 posto tržišnog udjela, banka smo broj cetiri na hrvatskom tržištu s više od 400.000 klijenata ciji broj kontinuirano raste, te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu", navodi se još u priopcenju.

Inozemne novinske agencije prenijele su danas izjave Kranebittera magazinu Trend da banka planira prodati svoju mrežu u jugoistocnoj Europi ranije nego je planirano, jer muku muci s pronalaskom kupaca za poslovne jedinice u Austriji i Italiji.

"Pripremit cemo tu mrežu za prodaju do sredine 2012. godine. Prema prvotnom planu smo to namjeravali kasnije uciniti, no sadašnja situacija nam ne dopušta da se držimo dogmi", kazao je Gottwald Kranebitter u razgovoru za prosinacko izdanje austrijskog mjesecnika Trend.

Porucio je da se nada da ce zainteresirane strane kupiti imovinu po knjigovodstvenoj vrijednosti, no nije želio podrobnije govoriti o toj vrijednosti. Austrijska država preuzela je kontrolu u Hypo-u u 2009. godini kako bi sprijecila kolaps koji je mogao uzdrmati srednju i istocnu Europu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter