HPB snižava kamate na stambene kredite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska poštanska banka (HPB) danas je objavila da od 1. travnja smanjuje kamatne stope na sve stambene kredite stanovništvu. Nova kamatna stopa za prvu godinu otplate kredita je fiksna i iznosi 4,95 posto, a nakon toga 5,95 posto promjenjivo na kredit za kupnju ili adaptaciju stana, kuce, garaže ili parkirnog mjesta, navodi se u priopcenju HPB-a. Takoder, dodaje se, kamate ce biti snižene i dosadašnjim korisnicima stambenih kredita.

Kao novost HPB stambenih kredita isticu i mogucnost odobravanja kredita i fizickim osobama koje putem žiro racuna primaju dohodak od samostalnog rada te osobama zaposlenim u inozemstvu i pomorcima. Prema novim uvjetima, klijentima su na raspolganju tri modela instrumenata osiguranja, a njihovom kombinacijom omoguceno je dobivanje kredita bez jamaca. Kao instrumente osiguranja korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa. 

Rok otplate kredita je do 30 godina s mogucnošcu ugovaranja poceka od 12 mjeseci. Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih i nenamjenskih kredita u HPB-u ili drugim bankama, isticu iz HPB-a. Podsjecaju i da banka prethodnih godina nije povecavala kamate na kredite gradanima, vec je u nekoliko navrata snižavala kamate stope na stambene kredite, a od listopada 2010. snizila je kamate i na kredite za umirovljenike, kredite za zatvaranje obveza te nenamjenske kredite.

Racionalizacija ukupnih troškova poslovanja i jeftiniji izvori sredstava za kreditiranje omogucili su smanjenje kamatnih stopa na kredite, naglašavaju iz HPB-a.


Podijeli: Facebook Twiter