HPB nudi stambene kredite bez valutne klauzule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska poštanska banka odlucila je gradanima ponuditi stambeni kredit u kunama, bez vezanosti uz valutnu klauzulu. Odluku banka temelji na kontinuiranom poboljšanju poslovnih rezultata i financijskih pokazatelja, povoljnoj valutnoj i rocnoj strukturi izvora sredstava, kao i dobroj likvidnosnoj situaciji, objašnjava se u priopcenju HPB-a.

U odnosu na kredite vezane uz valutnu klauzulu, kamata na kunske kredite bez valutne klauzule bit ce za pola stupnja viša.

»Uvjeti uz koje ce banka odobravati stambene kredite u kunama razlikuju se od onih s valutnom klauzulom po kamatnoj stopi koja ce biti za pola postotna boda viša. Za osiguranje kredita klijentima su na raspolaganju tri modela, a jedan od modela podržava i varijantu odobravanja kredita bez jamaca«, objašnjavaju iz HPB-a. Kao instrumente osiguranja tako korisnici kredita mogu koristiti i namjenski depozit, hipoteku na nekretninu, policu životnog osiguranja ili udjele u fondovima HPB Investa.

Rok otplate kredita je do 30 godina s mogucnošcu ugovaranja poceka od 12 mjeseci. Kredit se može iskoristiti i za otplatu ranije realiziranih stambenih kredita u HPB-u ili drugim bankama.

U svojem priopcenju HPB podjeca kako su svojim klijentima do sada nudili stambene kredite s valutnom klauzulom u eurima, dok krediti s valutnom klauzulom u švicarskim francima nisu nikada bili dio njihove ponude. Podjecaju i kako su medu prvima snizili kamatnu stopu na stambene kredite pocetkom godine ispod pet posto za pojedine kategorije klijenata, dok redovna stopa na tu vrstu kredita iznosi 5,95 posto.

»Obzirom na svoj specificni položaj na bankarskom tržištu u zemlji i veliku povezanost upravo sa štednjom i depozitima u domacoj valuti, donijeta je odluka da se stambeni krediti u kunama uvrste u ponudu banke u trajanju do kraja ove godine. Eventualno produljenje ponude stambenih kredita u kunama ovisit ce o daljnjoj situaciji na tržištu i procjenama izloženosti banke valutnom, kamatnom i likvidnosnom riziku«, navode iz HPB-a. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter