HPB i ZABA snižavaju kamate na sve kredite građana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska poštanska banka (HPB) od 1. srpnja za 0,26 postotnih bodova snižava kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatom, u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa (NRS) za kune i eure, objavili su danas iz te banke.

HPB će tako od 1. srpnja sniziti kamatne stope na postojeće kredite u kunama, kao i kredite uz valutnu klauzulu, a kako bi i budući klijenti imali iste uvjete kao postojeći, nove snižene kamatne stope primjenjivat će se i na nove kredite. Ovo je drugo HPB-ovo snižavanje kamatnih stopa na kredite građana u ovoj godini jer su kamate snižene i 1. siječnja, također zbog smanjenja NRS-a koje HPB primjenjuje kao referentne stope. U odnosu na kamatne stope koje su vrijedile do kraja 2013. HPB će od 1. srpnja primjenjivati kamate niže od 0,46 do 0,49 postotnih bodova, ovisno o vrsti kredita.

Iz HPB-a navode i nekoliko primjera sniženih kamatnih stopa, pa će tako primjerice kamatna stopa na stambene kredite uz valutnu klauzulu iznositi 5,45 posto, a na kunske stambene kredite 5,96 posto. Tako će nakon 1. srpnja, u odnosu na uvjete koji su vrijedili do kraja 2013., godišnja ušteda za prosječni kredit iznositi oko 280 eura, odnosno oko 2.130 kuna, a ovisi o vrsti kredita, iznosu i roku otplate. Zeleni stambeni krediti uz valutnu klauzulu odobravat će se uz kamate od 4,95 posto, dok će za zelene kunske kredite HPB primjenjivati kamate od 5,46 posto, što bi značilo godišnje uštede od 270 eura ili 2.000 kuna. Kamatna stopa na nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu snižava se na 8,49 posto, a za korisnike kunskih kredita iznosit će 9 posto, a u HPB-u procjenjuju da moguće godišnje uštede kod ovih kredita dosežu do 100 eura. Za umirovljeničke kredite uz valutnu klauzulu kamatna stopa od 1. srpnja iznosi 7,99 posto, a za kredite u kunama 8 posto, pa su na ovim su kreditima moguće godišnje uštede od oko 16 eura (120 kuna). HPB od 1. srpnja 2014. snižava kamatne stope i za sve ostale vrste kredita građanima, različite namjenske, gotovinske kao i VIP kredite, navode iz te banke.

I ZABA snižava kamate

Zagrebačka banka od 1. srpnja ove godine snizit će kamate stope na kredite građanima za 0,22 do 0,26 postotnih bodova, najavili su danas iz te banke.

Do snižavanja kamatnih stopa, pojašnjavaju iz Zagrebačke banke, doći će slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), kao prosječnog troška financiranja bankarskog sektora. Tako će od 1. srpnja ove godine na stambene kredite u kunama i vezanim uz euro kamatna stopa biti smanjena za 0,26 postotnih bodova. Kod ostalih kredita kamatne će stope biti snižene za 0,22 postotna boda, a kod kredite vezanih uz euro za 0,26 postotnih bodova. Iz Zagrebačke banke najavljuju i da će sve svoje klijente do 15. lipnja pisano obavijestiti o smanjenju te o novoj visini anuiteta i novom otplatnom planu. Slijedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će s 1. siječnja 2015., a ovisno o kretanju kamatnih stopa u sljedećem razdoblju, koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, zaključuju iz Zagrebačke banke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter