Houston: Nagradeni filmovi Irene Škoric

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kratki igrani film "9. ožujak" redateljice i scenaristice Irene Škoric dobio je prvu, platinastu nagradu na WorldFestu - medunarodnom filmskom festivalu koji je održan od 8 do 17. travnja u Houstonu, a film "Scenarij za obican život" dobio je zlatnu nagradu za dramu prema originalnom scenariju.

Filmovi su nagradeni na 44. izdanju festivala koji slovi kao jedan od najstarijih festivala nezavisnog filma na svijetu. Taj "domaci erotski u boji" (Jedan kadar, dva tijela, prekinuti seks, lica i glasovi u off-u, a protagonist je razgoliceno meso Nje i Njega, tog devetog ožujka, u usputnoj vezi i usputnoj prevari) premijerno je prikazan na prošlogodišnjem 57. Pula film festivalu, gdje je osvojio nagradu za najbolji hrvatski kratki igrani film Ocjenjivackog suda Federacije filmskih kriticara Europe i Mediterana (FEDEORA).

Film je takoder dobio i nagradu za najbolji kratki igrani film na medunarodnom filmskom festivalu Euroshorts u Varšavi. U njemu glume Mia Biondic i Asim Ugljen.

"Scenarij za obican život", koji je u Houstonu imao medunarodnu premijeru, govori o opraštanju od najmilijih, o životu i smrti, te kako naposljetku život uvijek ide dalje. U glavnim ulogama nastupaju Marinko Leš, Hrvoje Keckeš i Robert Ugrina, a vidjeli smo ga pocetkom mjeseca na 20. Danima hrvatskog filma u Zagrebu gdje je ostao bez ikakve nagrade?!

Tijekom godina na Worldfestu mnogi danas poznati redatelji dobili su svoje prve nagrade za debitantske filmove, kao npr. Steven Spielberg, George Lucas, David Lynch, Ang Lee, Ridley Scott, Braca Coen, Brian De Palma, priopcila je autorica nagradenih filmova Irena Škoric.


Podijeli: Facebook Twiter