Houellebecq optužuje francuske političare za napade u Parizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski pisac Michel Houellebecq je oštro optužio francuske političare, od predsjednika Francoisa Hollandea do njegova prethodnika Nicolasa Sarkozyja da su stvorili preduvjete za napade u Parizu, u članku objavljenom u četvrtak u talijanskom dnevniku Corrirere della Sera.

"Vlade koje su se izmijenile posljednjih 10 godina su tužno, teško i sustavno poražene u njihovom temeljnom zadatku zaštite francuskog stanovništva", napisao je Houellebecq.

- Suočeni s tim nepovjerenjem u francusku političku klasu, jedino rješenje koje nam ostaje je da se polagano uputimo prema jedinom obliku stvarne demokracije, a to je izravna demokracija", dodao je pisac.

Posebice strog prema Hollandeu i njegovom premijeru Manuelu Vallsu, Michel Houellebecq ne spominje izrijekom njihove prethodnike Nicolasa Sarkozyja i Francoisa Fillona, iako drži da su svi počinili brojne pogreške.

- Tko su politički vođe koji vode Francusku u apsurdne i skupe operacije čiji je glavni rezultat produbljenje kaosa najprije u Iraku i zatim u Libiji, pita se on. I tko je bio spreman isto poduzeti u Siriji, nastavlja on kritizirajući proračunske rezove u policiji.

Jedini političar koji je izbjegao njegove oštre riječi je bivši ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, za kojeg kaže da će ući u povijest jer je zahvaljujući njemu Francuska jednom izbjegla brzanje u nepotrebni rat, u Iraku 2003.

Za francuski narod Houellebecq smatra da će znati izdržati i da se nije izgubio.

Pedesetdevetogodišnji autor je izazvao polemiku posljednjim romanom "Pokoravanje" u kojem opisuje islamiziranu Francusku 2022. nakon što je za predsjednika izabran šef muslimanske stranke. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter