Hotelske kuce ne žele povecati place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike istarske hotelske kuce ne žele povecati place svojim djelatnicima do kraja turisticke sezone 2010. godine, a ove ce im sezone isplatiti bruto novcanu nagradu od tisucu do 1.200 kuna, odnosno 500 do 600 kuna neto. To je suprotno njihovim obecanjima o rastu placa turistickim radnicima ako sezona bude uspješna, obavijestila nas je o tijeku kolektivnih pregovora Marina Cvitic, predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera.

Istaknula je da SIK te Sindikat turizma i usluge Hrvatske, koji su još na proljece tražili povecanje placa u ovom sektoru, bez obzira na takve ponude nece odustati od svojih zahtjeva. Prije svega, jer smatraju da novca za povecanje placa ima jer su, prema njihovim informacijama, sve hotelske kuce ove turisticke sezone bilježile dobit, neke cak i vecu nego protekle godine.

"Na proljece su nas molili da ne idemo sa zahtjevom o povecanju placa jer se predvidala loša turisticka sezona te da cemo o svemu razgovarati nakon ljeta kada budemo vidjeli kako ce ona završiti. Vec na pocetku sezone bilo je jasno da ce ona proci kako treba. Radnici su uredno odradili svoje i ocekivali da ce za to na kraju barem dobiti pozamašniju novcanu nagradu, a ne ovaj sramotni iznos. Pokazalo se da su hotelske kuce nepouzdani socijalni partneri kojima se ne može vjerovati", kazala je Cvitic.

Rekla je i da su ponude svih hotelskih kuca gotovo jednake te da zahtjev za povecanjem placa odbijaju uz objašnjenje da ce poslovna 2010. biti još neizvjesnija. Smatra da hotelijeri zbog ostvarenja manjeg profita štede na troškovima, odnosno radnoj snazi. Inace, oba su sindikata zbog dobrih rezultata sezone sredinom rujna tražila povecanje placa od 1. listopada, isplatu razlika od 1. svibnja kao i povecanje placa za 2010. godinu.


Podijeli: Facebook Twiter