Hotelijeru kazna zbog gradnje bez dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Bujama pravomocno je osuden Žarko Ratkovic (52) iz Umaga, stopostotni vlasnik tvrtki Punta Internacional i Daewoo Motor Hrvatska te vlasnik 49 posto udjela u tvrtki Casino Kristal Umag na kaznu zatvora od šest mjeseci, ali uvjetno na godinu dana.

Njegovo poduzece Punta Internacional dužno je platiti novcanu kaznu od 150 tisuca kuna u roku od šest mjeseci zbog kaznenih djela protupravne gradnje, odnosno gradnje bez gradevinske dozvole, i to na podrucju koje je proglašeno kulturnom povijesnom cjelinom, odnosno kulturnim dobrom.

Sud je osudio Ratkovica jer je kao clan Uprave Punta Internacionala protivno potvrdi glavnog projekta Ureda državne uprave Istarske županije, odnosno Službe za prostorno planiranje, organizirao rekonstrukciju i gradnju hotela Kristal u Umagu u veljaci 2007.

Investitor radova Punta Internacionala je protivno navedenoj potvrdi glavnog projekta u razdoblju od 1. ožujka do 25. listopada 2007. dogradivao i nadogradivao hotel Kristal, koji se nalazi unutar povijesne jezgre Umaga.

Utvrdeno je da su na prvom i drugom katu unutar postojecih gabarita hotela izveli prenamjenu u hotelske sobe, uklonili krovište hotela te da su nadogradili etažu na krovnom dijelu radi povecanja smještajnog kapaciteta.

Na ravnom krovu dogradene etaže postavljeni su elementi klima-uredaja s instalacijama, a u razini od prvog do treceg kata izvedeni su balkoni sa željeznom konstrukcijom ucvršcenom na balkonsku te je sve obloženo umjetnim materijalima. Nadalje, prolaz u prizemlju hotela zazidali su i prenamijenili u korist kockarnice u prizemlju.

Novcana kazna dosudena Punta Internacionalu treba biti placena u roku od šest mjeseci, u suprotnom slijedi naplata prisilnim putem. Optuženi se odrekao prava na žalbu bujskom Opcinskom sudu.


Podijeli: Facebook Twiter