Hotelijerima stigao račun za turističko zemljište

Kampovi zbog neriješenih koncesija izvor problema (J. PREKALJ)
Kampovi zbog neriješenih koncesija izvor problema (J. PREKALJ)

Krajem listopada Ministarstvo turizma počelo je hotelijerima i turističkim tvrtkama slati račune za korištenje turističkog zemljišta u kampovima.

Računi su poslani onima koji su podnijeli zahtjeve za odobravanje koncesija za korištenje zemljišta neprocijenjenog u postupku pretvorbe i privatizacije u kampovima i ostalim turističkim naseljima temeljem Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu.

Izdani su za 2011. i 2012. godinu za fiksni i varijabilni dio koncesije nad zemljištem, a procjenjuje se da će se ubrati 50 milijuna kuna. Pod turističkim su zemljištem milijuni kvadrata najatraktivnijih parcela uz more, s time da je velika većina upravo u Istri, gdje je i najveća koncentracija velikih kampova na državnom zemljištu.

Time je konačno riješen prvi dio trakavice oko turističkog zemljišta čiji je način korištenja i naplate trebao biti jasno definiran zakonom izglasanim prije dvije godine. Međutim, zakon je u praksi nedorečen i nedefiniran zbog vrlo kompliciranih vlasničkih odnosa na terenu za koje zakon i njegovi akti nemaju adekvatnog rješenja pa se on do slanja računa praktički nije provodio.

- Ministarstvo turizma će sukcesivno, ovisno o cjelovitosti podataka ispostavljati račune te paralelno dopunjavati postojeću dokumentaciju koja se odnosi na koncesije nad kampovima i ostalim turističkim naseljima s ciljem izdavanja rješenja o koncesiji.

Do kraja godine ispostavit će se računi svim trgovačkim društvima koja su podnijela zahtjev za dodjelu koncesije. Računi se izdaju za godine 2011. (fiksni i varijabilni dio) te 2012. (fiksni dio), priopćuju iz resornog ministarstva.

Svi su hotelijeri znali da prema zakonskim odredbama po podnošenju zahtjeva moraju platiti pola koncesijske naknade za zatraženo zemljište bez obzira što im nisu ponuđeni ugovori o koncesiji te su za koncesije u svojim budžetima imali rezerviran novac.

Neki su sada pokazali svoje nezadovoljstvo, poput grofa Georga Eltza iz turističke grupacije Valamar kojoj pripada i Riviera Adria, barem prema pisanju Jutarnjeg lista.

- Nismo ni potpisali ugovor o koncesiji, a oni nam šalju račune!?, rekao nam je začuđeno grof Eltz. Ova tvrtka prema nekim njihovim izračunima godišnje za ovu stavku mora izdvajati oko šest milijuna kuna.

Drugačije, pak, govori predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš, član uprave Riviere Adrije.

- Račune još na svoju adresu nismo dobili pa ne mogu reći koji je iznos na njima. Zakon je jasan - pola se iznosa treba platiti prije potpisivanja ugovora. Međutim, je li pošteno da toliko čekamo ugovor o koncesiji? Naime, nemamo informacije kada bi se oni trebali počeli sklapati, kaže Nikolaš.  (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter