Hotelijeri vodili katastrofalnu politiku koja im se sada obija o glavu

Manjka je radnika od recepcije do sale i kuhinje (Arhiva)
Manjka je radnika od recepcije do sale i kuhinje (Arhiva)

Hotelskim kućama i ove će godine nedostajati sezonski radnici, pogotovo oni kvalitetni, koji sve više odlaze u inozemstvo, gdje se lako zapošljavaju uz puno povoljnije materijalne uvjete. S druge strane, Hrvatska se okreće prema turizmu sa sve više zvjezdica; hotelijeri otvaraju nove luksuzne kapacitete, pa je potreba za obrazovanom i kvalitetnom radnom snagom sve veća. Primjera radi, Istraturist obnavlja hotel Sipar u koji ulaže 75 milijuna kuna; Valamar Riviera u Rapcu ulaže 500 milijuna, a Maistra u novi hotel Park čak 600 milijuna kuna.

U hotelskim kućama, međutim, uglavnom ne žele decidirano govoriti o problematici odlaska kadrova, te konkretnom poboljšanju materijalnih prava radi zadržavanja radnika, već se zadržavaju na općenitim ocjenama. Anton Kliman, član Saborskog odbora za turizam i bivši ministar turizma, potvrdio je da hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu nedostaje radne snage.

- I za mojeg je mandata postojao velik problem s kadrovima. Potrebna nam je i kvaliteta i kvantiteta. Lani je oformljena "vatrogasna skupina" ministarstava turizma i rada koja je putem HZZO-a odredila zasebnog "menadžera" koji je pronalazio kadrove za svaku hotelsku kuću. Oni su počeli tražiti radnike u ožujku i do svibnja su zahtjevi hotelijera za kadrovima prepolovljeni, podsjeća Kliman, te dodaje da nedostaje sezonskih radnika svih kvalifikacija.

Nedostaje nadogradnja

Turizam istovremeno raste: samo ove godine gradi se ili obnavlja 50 hotela u cijeloj Hrvatskoj, iduće godine najavljene su nove investicije, infrastruktura postoji, a nadogradnje nedostaje. Stoga ćemo, smatra Kliman, doći u situaciju da razmišljamo o kvotama uvoza radne snage. Ministarstvo rada ima programe kojim će se nastojati privući radna snaga, organizirat će se sajmovi poslova u unutrašnjosti Hrvatske, no pitanje je koliko će uspjeha polučiti, veli naš sugovornik.

Ronald Korotaj, direktor Istraturista i nacionalne udruge hotelijera, smatra da svi sudionici u kreiranju turističkog proizvoda, počevši od državnih i lokalnih vlasti, moraju pridonositi stvaranju životne perspektive za radnike, odnosno uvjeta zbog kojih bi radnici ostali ili došli u Hrvatsku raditi i tu se potom zadržali trajno.

- Ukoliko gledamo izdvojeno Istru, jedini izlaz iz postojeće situacije jest da dođe do novog, masovnog doseljavanja stanovništva, kao što se već dogodilo u prošlosti u počecima razvoja turizma u Istri, no ovaj put motiviranog ekonomskim razlozima, smatra Korotaj.

U vrhuncu lanjske sezone Istraturist je zapošljavao oko 1.450 radnika.

- Očekujući istu ili sličnu potrebu ove godine, trenutno tražimo oko 550 zaposlenika svih struka i zanimanja, pri čemu u obzir dolaze i kandidati bez određene struke, za obavljanje pomoćnih poslova. Prioritet je pronaći ljude koji su voljni raditi i učiti, jer vjerujemo da uz ovu pretpostavku možemo razvijati odnose i dugoročno dobiti kvalitetan i stručan kadar, smatra Korotaj, koji očekuje i priljev radne snage iz inozemstva. U tom je smislu, dodaje, pri odabiru radnika i dalje ključna njegova volja i želja za radom i učenjem, a nikako njegovo porijeklo. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter