Hotelijeri traže 3.000 sezonaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi oni, koji ce ove godine tražiti sezonski posao u istarskim hotelskim kompleksima i kampovima, ne bi se trebali zabrinjavati da ce potražnja za takvim kadrom biti manja bez obzira na najave još jedne teške turisticke sezone.

Veliki istarski hotelijeri - Istraturist, Riviera, Plava Laguna, Rabac i Arenaturist, namjeravaju zaposliti jednak broj sezonaca, odnosno njih preko tri tisuce, a sezona zapošljavanja pocinje vec sada uoci uskrsnih blagdana. Ne predvidaju niti vece promjene kadra zaposlenog na odredeno i neodredeno vrijeme, a u vecine hotelijera place ce biti za nešto više od dva posto vece nego lani.

Jedini hotelijer, koji ce ove godine primati više radnika, je Istraturist koji ce zaposliti 1.100 sezonaca, što je pet posto više nego prošle godine. Sezonce su vec naveliko poceli zapošljavati buduci da su vec otvorili dva hotela, a ovaj tjedan ce to napraviti s još jednim. Dosad su vec angažirali stotinjak sezonskih djelatnika. Medutim, nedostaje im kadra obucenog za rad u objektima visoke kvalitete sa cetiri i pet zvjezdica. Zato kroz poseban program obuke grade vlastiti strucni kadar.

Porecki hotelijeri zaposlit ce oko 1.430 sezonaca. Veci dio bit ce u Rivierinim kapacitetima, njih 930. U posljednja tri mjeseca u toj firmi na neodredeno vrijeme zaposleno 23 djelatnika, da broj radnika na odredeno vrijeme ostaje kakav je bio protekle godine te da otkazivanja bilo kakvih ugovora o radu nije predvideno. Place su tamo povecane od pocetak godine i to za 2,51 posto.

U susjednoj Plavoj laguni takoder ne predvidaju neke vece promjene u pogledu broja zaposlenih na neodredeno vrijeme, osim uobicajenog prirodnog odljeva, a place su im uvecane za 2,87 posto.

U Laguni Novigrad kažu da ce broj sezonske radne snage biti isti broj ili manje nego prošle godine, iako ne navode koliko bi to bilo te da ta brojka ovisi o bukingu. Place radnika ovise o tome da li ce ostvariti planirane prihode, odnosno prosjecne cijene i broj nocenja.

Pulski Arenaturist ove ce godine primati 400 sezonskih radnika, cime ce broj zaposlenih u pulskim i medulinskim hotelima i kampovima iznositi 800 radnika. O placi se nisu izjašnjavali.

Rabacki hotelijer Rabac d.d. takoder ovu godinu namjerava odraditi kao i prošlu- sa 400 sezonaca, istim bojem zaposlenih i placama, koje su povecane lani u petom mjesecu.

Predsjednik uprave Maistre nije odgovorio konkretno brojkama koliko ce se ove godine sezonaca zaposliti u njihovim hotelima i kampovima, vec je istakao da im je u predstojecoj sezoni primarni cilj zadržati postojeci te privuci novi kvalitetni kadar.


Podijeli: Facebook Twiter