Hotelijeri teniske terene zalijevaju morskom vodom

Ilustracija (Jelena PREKALJ)
Ilustracija (Jelena PREKALJ)

Morska ili tehnička voda, pitanje je sad. Taj upit postavljaju si istarski hotelijeri koji su se u špici rekordne turističke sezone našli pred ozbiljnim problemom - nedostatkom pitke vode. Zato prvi put u povijesti zazivaju kišu.

Budući da pitkom vodom iz vodovodnog sustava više ne smiju zalijevati teniske i druge sportske terene, navodnjavati travnjake i cvjetnjake, prati javne površine te je koristiti za tuševe na plaži, odlučili su pronaći alternativu u tehničkoj i morskoj vodi. Morsku vodu koriste za zalijevanje teniskih terena, a tehničku za cvjetnjake oko hotela i u kampovima. Neki koriste vlastitu tehničku vodu, drugi je dobavljaju iz raznih izvora.

- Tehničku vodu za zalijevanje zelenih površina u Rapcu dobivamo od Grada Labina, dok u Poreču za isti problem još nismo našli adekvatno rješenje. Većina bazena je napunjena morskom vodom, a oni koji nisu minimalno se nadopunjavaju jer je sustav bazena takav da se voda maksimalno štedi, kaže nam predsjednik uprave tvrtke Riviera Adria Edi Černjul koja ima hotele, kampove i turistička naselja u Rapcu i Poreču. Černjul ističe da su od početka redukcije do danas uštedjeli između 15 i 20 posto vode. Štednim su slavinama maksimalno pokušali reducirati troškove i potrošnju vode.

U Puli i Medulinu tvrtka Arenaturist uopće ne zalijeva zelene površine otkada je na snagu stupila redukcija. Teniski se tereni, kazao je jedan od izvršnih direktora te tvrtke Igor Štoković, zalijevaju morskom vodom, kojom su napunjeni i njihovi bazeni. U umaškom Istraturistu služe se za navodnjavanje biljaka tehničkom vodom iz vlastitih izvora, odnosno vodom koja nastaje recikliranjem u njihovim pročistačima.

- Za zalijevanje sportskih terena koristimo slanu vodu, a s bazenima zasad nemamo problema. Oni imaju svoje pročistače, a i nadopunjavat ćemo ih morskom vodom ili našim rezervama pitke vode, kaže direktor te tvrtke Željko Kukurin.

I u porečkoj Plavoj laguni drže se svih restrikcija, što znači obustavu zalijevanja njihovih nadaleko poznatih lijepo uređenih zelenih površina, ali i teniskih terena.

- Raspolažemo manjom količinom tehničke vode iz vlastitih izvora koju koristimo jedino za zalijevanje cvjetnica na balkonima i oko hotela. Morskom vodom zalijevamo samo dio teniskih terena, onih bliže plaži, kao i pješčanu plažu jer bi se u suprotnom dizala prevelika prašina. Što se tiče bazena, minimalno ih nadopunjavamo, kaže nam Ronald Korotaj iz te tvrtke.

Mnogi usprkos štednji strahuju od drugog stupnja redukcije i pripremaju se za najgore. U Plavoj laguni tako razmatraju mogućnost otvaranje vlastite bušotine, a u Rivieri Adriji već kupuju plastične spremnike za vodu koje bi u slučaju strože redukcije vode postavili na najfrekventnijim lokacijama. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter