Hotelijeri skidaju cijene u strahu od srpanjske rupe


Ove će godine Nijemci, najbrojniji gosti u Istri, putovati još više nego lani i ta će brojka prijeći 70 milijuna putovanja.  Upravo se stoga više od 10 tisuća izlagača iz 186 zemalja svijeta došlo “boriti” za njemačke goste na najveći sajam turizma na svijetu- berlinski ITB, a među njima je i Hrvatska kojoj ove sezone usprkos dobrim najavama i dobrim rezultatima početnog bukinga neće biti lako. Grčka, Španjolska i Turska još jače "bombardiraju" Nijemce niskim cijenama kojima je sve teže konkurirati, a takav dumping na svom bukingu osjećaju svi organizatori putovanja koji prodaju Hrvatsku.

-Vjerujem da ce sezona na kraju proći u redu, ali da neće biti jednostavno obraniti prošlogodišnje brojke. Glavni razlog tome je jaka konkurencija iz Grčke, Španjolska i Turske. Grčka je ponovno na koljenima zbog svoje financijske ni političke situacije i učiniti će sve da ima uspješnu sezonu. Vec osjećamo udarce zbog njihovih niskih cijena, tvrdi nam predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

Naime, Grčka je lani imala porast turističkog prometa od čak 23 posto čime je prešla 22 milijuna dolazaka. Ove godine očekuju bez obzira na političku situaciju gdje se zaoštrava njihov dijalog s Njemaškom, oko 25 milijuna dolazaka. Buking za tu zemlju već je sada u odnosu na lani u dvoznamenkastom porastu.

-Tu je i veliki pad ruskih turista u Španjolskoj i Turskoj koje će taj manjak pokušati nadoknaditi s njemačkog tržišta, tako da nam je konkurencija ove godine uistinu velika, tvrdi Žgomba koji bez obzira na ovakvu situaciju očekuje relativno dobru sezonu bez srpanjske rupe.

Veli da je prošlogodišnja situacija navela hotelijere da već sada skidaju po 10 posto od svojih cijena što lani nije bio slučaj. Naime, mnogi se organizatori putovanja na sajmu rekli da im je Hrvatska u odnosu na druge destinacije Mediterana preskupa. Prema njemu, predsezona neće biti bolja nego lani. (Iz Berlina Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter