Hotelijeri očekuju manji promet zbog ranijeg kalendara

Prvi veći ovogodišnji dolazak turista u Poreču očekuje se za predstojeće blagdane (M. MIJOŠEK)
Prvi veći ovogodišnji dolazak turista u Poreču očekuje se za predstojeće blagdane (M. MIJOŠEK)

Zbog ranog Uskrsa, veliki istarski hotelijeri u odnosu na lani očekuju nešto manji broj noćenja i dolazaka gostiju, što i ne čudi, s obzirom na hladnije vrijeme. Prema anketi koju smo proveli među najvećim istarskim hotelijerima; umaškim Istraturistom, novigradskom Lagunom Novigrad, porečkom Valamar Rivierom i Plavom Lagunom, rovinjskom Maistrom, te pulskim Arenaturistom, otvoreno će biti 36 objekta - hotela, apartmanskih naselja i kampova. Arenaturist i Istraturist najavili su najveći broj noćenja - svaki po sedam tisuća - dok podatke o očekivanim noćenjima nije iznijela Valamar Riviera ni Maistra.

Iznenađenje mogu donijeti kampovi

- Zbog ranijeg kalendara, Arenaturist će za Uskrs imati otvorena tri hotela: Park Plaza Histria u Puli i Park Plaza Belvedere i Holiday u Medulinu, dva naselja Park Plaza Verudela u Puli i Kažela u Medulinu, tri kampa - Stoja u Puli te kampove Medulin i Stupice u Medulinu. Očekujemo da će se tijekom praznika ostvariti između 6.500 i 7.000 noćenja, što je svakako manje od prošle godine od 15 do 20 posto. Do iznenađenja može doći kod kampova, koji će eventualno s lijepim vremenom dati bolje rezultate od očekivanih, kaže nam direktorica prodaje i marketinga u toj tvrtki Manuela Kraljević.

Inače, hoteli Park Plaza Histria u Puli, te Park Plaza u Belvedere u Medulinu, otvoreni su i prije blagdana. Trenutno svoju ponudu baziraju na sportu i kongresnom turizmu, a za Uskrs organiziraju nogometni turnir gdje će ugostiti mlade iz cijele Europe. Gosti koji dolaze na odmor prvenstveno će biti iz Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije.

U Valamar Rivieri su općeniti pa kažu da su najave za nadolazeću sezonu vrlo dobre, te je trenutni buking postotno veći nego u istom razdoblju prošle godine na razini svih Valamarovih destinacija. Tijekom uskršnjih blagdana poslovat će u osam njihovih objekata, odnosno šest hotela i dva kampa.

- Odličnom bukingu predsezone doprinose i različiti seminari te kongresi koji se organiziraju u našim destinacijama; od kojih izdvajamo Microsoft Windays u Valamar Isabella Island Resortu.

Na razini svih Valamarovih destinacija tradicionalno najveći broj hotelskih gostiju očekujemo s naših ključnih emitivnih tržišta - Njemačke, Austrije, Italije, Nizozemske, Velike Britanije, Slovenije, Skandinavije, Francuske, Češke, poručuju iz njihovog sektora za odnose s javnošću.

U Novigradu će za Uskrs raditi, kada govorimo o Laguni Novigrad, hoteli Aminess Maestral i Aminess Laguna, te kamp Aminess Sirena koji su već sada otvoreni. 

Veći broj sportskih grupa

- Prema trenutnom stanju bukinga i pristiglim rezervacijama, u četiri dana uskršnjih blagdana očekujemo ostvarenje od oko 3.200 noćenja u hotelima i oko 2.000 noćenja u kampu, što je u odnosu na prošlu godinu za vrijeme uskršnjih blagdana povećanje  od tri posto noćenja. Želimo napomenuti da je prodaja još u tijeku i da se popunjenost u svim objektima mijenja iz dana u dan, naglasili bismo da svakako očekujemo i velik broj last minute rezervacija, posebice u kampovima. U našim objektima tradicionalno će većinom boraviti gosti iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije, kaže nam direktor prodaje i marketinga Mladen Knežević.

Istaknuo je da su njihove cijene u pojedini objektima za Uskrs više za tri posto u odnosu na lani zbog novih investicija. Pohvalio se i odobrim rezultatima u dosadašnjem dijelu godine.

- U prva tri mjeseca ove godine bilježimo porast u odnosu na prošlu godinu radi veće potražnje wellnessa i ostalih tematskih paketa, te svakako radi značajnog porasta broja sportskih grupa koje su boravile na pripremama u našim objektima, a naravno i radi Uskrsa koji ove godine ulazi u mjesec ožujak. Uvjereni smo da će se pozitivni trendovi nastaviti i tijekom cijele sezone, zaključio je Knežević.

Vanja Mohorović iz rovinjske Maistre kaže da ta tvrtka od 25. do 28. ožujka očekuje više od 5.000 dolazaka, i to ponajviše gostiju s njemačkog, austrijskog, slovenskog, talijanskog i domaćeg tržišta.

- U ovom trenutku imamo otvorene hotele Lone, Adriatic, Eden i Park u Rovinju te hotel Pineta; apartmani Riva i autokamp Porto Sole u Vrsaru, dok će uoči Uskrsa gostima na raspolaganju dodatno biti i hotel Monte Mulini, turističko naselje Amarin i Belvedere. Nastavljeno na naše ovogodišnje planove, aktivnosti i stanje prodaje, u predsezoni očekujemo rezultate koji će biti na razini onih ostvarenih tijekom istog razdoblja prošle godine, veli Mohorović.

Porečka Plava laguna za predstojeće blagdane očekuje

5.600 noćenja, odnosno 1.700 dolazaka. (Barbara BAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter