Hotelijeri i Uljanik stipendijama do kadrova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak, 4. srpnja, pocinju prijave za upis u srednje škole u prvom upisnom roku, a primat ce se i dan kasnije, 5. srpnja. Objava rezultata bit ce u srijedu 6. srpnja, a upisi ce se provoditi u cetvrtak 7. srpnja.

Upisna groznica vec trese 1.960 ucenika koji ove godine završavaju osme razrede u Istarskoj županiji. Iako mjesta u srednjim školama ima dovoljno za sve - u 25 srednjih škola u Istri mogla bi se upisati cak 2.732 ucenika - nece svi upisati školu koju žele.

Navala u gimnazije

Kao i svake godine, navala se ocekuje u gimnazijama, zatim u razredima ekonomskog smjera, a ako se ponovi lanjski upisni boom, mnogi ce ucenici pohrliti i u Medicinsku školu i Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Prema dosadašnjim trendovima upisa najmanje je ucenika zainteresirano za trogodišnje strukovne programe a upravo te struke bilježe deficit kadra u Istarskoj županiji.

Promijeniti želje mladih koji ce radije izabrati atraktivniji smjer automehanicara ili frizera iako ih je na tržištu previše, nego za tražene konobare, bravare ili zidare, vrlo je teško. Poseban je problem školovanje za turisticka zanimanja jer su ucenici svjesni da je posao sezonski. Stoga su neke tvrtke pocele mlade privlaciti stipendijama.

Za one koji žele upisati strukovne škole donosimo pregled pogodnosti koje mogu ostvariti upišu li odredeni smjer. Odgovore smo tražili od brojnih vodecih tvrtki u Istri, ali na naša pitanja o stipendijama ucenika nisu svi odgovorili.

U Maistri stipendiraju najbolje i najtalentiranije ucenike iz Srednje strukovne škole Eugena Kumicica iz Rovinja koji se obrazuju za zanimanje kuhar, konobar i slasticar, i to iznosom od 500 kuna mjesecno. Ukoliko se bude nastavio program stipendiranja u suradnji s Ministarstvom turizma koji je pokrenut lani, stipendisti ce i od Ministarstva dobiti dodatnih 500 kuna.

- Deficitarna zanimanja su nam kuhari, konobari i slasticari. Problem je nedostatak interesa mladih ljudi za obrazovanje za navedena zanimanja. Pokretanjem programa stipendiranja i zapošljavanja nadamo se potaknuti interes ucenika buduci da u našim objektima postoji stalna potražnja za kvalitetnim ugostiteljskim kadrovima, kazala je Tatjana Trošt, direktorica ljudskih potencijala u Maistri.

I u Plavoj laguni u Porecu namjeravaju i dalje stipendirati nekoliko ucenika ugostiteljskih zanimanja - kuhare, slasticare i konobare. Stipendija iznosi 1.000 kuna mjesecno, u cemu Ministarstvo turizma sudjeluje s 50 posto. Takoder, placena je i naknada za praksu, i to 4,46 kuna do 7,44 kuna na sat ovisno o razredu ucenika.

- Stipendistima nakon školovanja nudimo zaposlenje minimalno u vremenu za koje su primali stipendiju, kazao je Goran Kukurin iz Odjela za ljudske resurse. Na razini grupacije Valamar od 2005. godine stipendiraju ucenike ugostiteljskih škola, uglavnom za zanimanja kuhar i konobar, a od prije nekoliko godina stipendiranje se provodi u suradnji s Ministarstvom turizma te iznosi tisucu kuna.

Svake godine isto

- Svake godine u hotelijerskoj industriji ponavlja se slicna situacija, odnosno svjedocimo sve vecem nedostatku kvalificiranih konobara i kuhara. Vjerujemo da je osnovni razlog neatraktivnosti navedenih zanimanja i slabog odaziva za upis u ugostiteljske škole sezonalnost hotelijerskog poslovanja, kao i prosjecne place u industriji, kazala je Željka Laslavic, specijalistica za odnose s javnošcu.

Slicno je i u Laguni Novigrad gdje takoder stipendiraju ucenike, no u Arenaturistu su ove godine rekli da nece.

- Posljednjih godina smo u dva navrata stipendirali ucenike koji se školuju za zanimanje kuhara i konobara, ukupno 16 stipendista. Buduci da se radi o znatnom broju ucenika, ove godine necemo imati potrebe za novim stipendistima, odgovorila je Vlasta Cukon, direktorica za kadrovske poslove.

Osim za turizam, potražnja postoji i za brodogradevna zanimanja. Stoga vec godinama i Uljanik stipendijama nastoji privuci ucenike u odredene sruke. Šansu za stipendiju imaju ucenici Industrijsko-obrtnicke škole koji se školuju za zanimanja brodski mehanicar - strojomonter i brodograditelj, brodograditelj metalnog broda - brodomonter.

Iznosi ucenickih stipendija variraju ovisno o razredu koji ucenik pohada, 600 kuna za prvi, 700 za drugi i 800 za treci razred. Za razliku od turistickih grana, ovdje je lakše racunati na cjelogodišnji posao.

- Nakon što stipendist završi školovanje, zasnivamo radni odnos na odredeno ili neodredeno vrijeme, odgovorili su iz Uljanika. (Piše Maša JERIN)


Termini upisa
Prijave za drugi upisni krug su u ponedjeljak, 11. srpnja, objava rezultata u utorak, 12. srpnja, a upisi u srijedu 13. srpnja. Postoji još jedan, jesenski rok, koji ce se održati krajem kolovoza.


Istarska županija ne može puno uciniti
Županijska procelnica za obrazovanje Patricia Smoljan kaže da je kljucno povezivanje Zavoda za zapošljavanje, škola te Gospodarske i Obrtnicke komore.
- Odjel je stoga održao nekoliko sastanka izmedu ovih ustanova. Medutim, Istarska županija ne može puno uciniti, osim stipendirati, kazala je Smoljan.


Podijeli: Facebook Twiter