Hoteli, vile i golf na 155 hektara u zaleđu Barbarige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku o izradi dva urbanistička plana za turističko razvojno područje (TRP) i golf igralište Negrin izglasali su jednoglasno vodnjanski gradski vijećnici na sjednici u srijedu. Zanimljivo je da je odluka donesena deset godina nakon što je investitor - Ilirija Tri, tvrtka-kćer nizozemskog fonda Cooperatie EMAC Illyrian Land Fund III U.A., kupila u tajnosti od privatnih lica velike površine u zaleđu Barbarige, prema Krnjaloži i Gajani.

Zapušteni pašnjaci

- Oba UPU-a predviđeni su Prostornim planom Istarske županije. UPU TRP Negrin ima obuhvat površine 50 hektara u vlasništvu Ilirije Tri, čiji su predstavnici prije godinu dana predstavili Vijeću projekt i dobili podršku. UPU golf igralište Negrin nalazi se u blizini TRP-a i to je projekt istih investitora, podsjetio je na sjednici Emil Ferjančić iz gradskog odjela za prostorno uređenje.

Trenutno je riječ je o prostranstvu zapuštenih pašnjaka, makije i visokog zelenila. UPU TRP Negrin odnosi se na izdvojeno građevinsko područje istočno od istoimene stancije uz županijsku cestu za Barbarigu. Namijenjeno je ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti, dakle planom će se omogućiti gradnja turističkog naselja s hotelima i pratećim sadržajima. Plan koji se odnosi na golf igralište obuhvaća područje od 105 hektara, a nalazi se južno od stancije Negrin i sjeverno od Golubova, sve do Krnjalože. Izradom plana, navodi se u odluci, omogućit će se izgradnja golf igrališta s 18 rupa, kao i izgradnja golf hotela i vila. Zanimljivo je i da područje, na koje se odnosi taj plan, nije u isključivom vlasništvu Ilirije Tri, već se dio zemljišta nalazi u državnim, a manji dio i u privatnim rukama.

Nizozemski fond preko tvrtki Ilirija i Hilis raznih rednih brojeva posjeduje i druga zemljišta na Vodnjanštini, poput turističkih punktova Canestrin, Gajana i Komunal, a za koje je izrada planova počela prije više godina. Silne hektare zemljišta u vodnjanskom zaobalju, pisali smo više puta, kupovali su 2006. godine, i to kao poljoprivredno zemljište, da bi naknadno ono bilo planovima viših redova prenamjenjeno u izdvojene punktove. Sve to, treba uzeti u obzir, nalazi se u blizini nikada realiziranih projekata na području Barbarige Porto Mariccio i Dragonera, na kojima je također planirano golf igralište, a koja su nakon promjena vlasništva završila u posjedu Darka Končara.

- Koliko već godina slušamo o Barbarigi? Da je investitor otišao, da nije nešto platio, da je odustao… Tražim objašnjenje nadležnih da nam se predstavi što je i s tim projektima, reagirao je na sjednici Josip Linardić iz HSU-a.

- Realizacija tih projekata ne ovisi o nama. Stvorili smo kroz naše planove i odluke sve uvjete da se realizira sve ono što su i prijašnji investitori obećali. Koliko znam, podnesen je zahtjev za građevinskom dozvolom i trebala bi se izdati ubrzo. Kako sam od Končara čuo, brzo bi se trebalo početi graditi golf igralište, istina nešto manje nego je planirano, kao i prvi objekti. Ali takvih najava imali smo i prije pa nije bilo ništa od toga, zaključio je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Ozbiljniji investitori?

Dva friška plana za područje Negrin, upozorio je gradonačelnik, nemaju veze s tim projektima. "To su drugi investitori i nadam se da će biti ozbiljniji nego ovi do sada. A što se tiče rokova izgradnje, što mi tu možemo napraviti?", zapitao se Vitasović. Napomenuo je da Grad od dosadašnjih investitora u uvali Marić i Dragoneri dobiva neke prihode, poput komunalne naknade, ali ona nije ni približno onolika kolika bi bila da su resorti izgrađeni.

Barbariga Zapad

I UPU Barbariga Zapad 1 i 2, usvojen 2012. godine, ide u izmjene - novost je da se na području njegova obuhvata unosi mogućnost izgradnje kampa. UPU pokriva 96 hektara građevinskog područja ugostiteljsko-turističke namjene, dijela građevinskog područja naselja Betiga, građevinskog područja sportsko-rekreacijske namjene, šume posebne namjene La Torre, područja rekreacijske namjene i dijela akvatorija.

Izmjena i dopuna 5. izmjene i dopune

Mada su u lipnju, dakle na prethodnoj sjednici, donesene odluke o petim izmjenama Prostornog plana Vodnjana, na ovotjednoj sjednici donesena je nova odluka punog naziva "Odluka o Izmjenama i dopunama Odluke o izradi V. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Vodnjana - Dignano". Tada se govorilo o potrebi za usklađivanjem izdvojenih turističkih i sportsko-rekreativnih područja određenih Planom Vodnjana sa županijskim PP-om, a sada je Ferjančić objasnio da su im sugerirali da moraju odluku proširiti i na rekreacijske površine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter