Hoteli na cekanju zbog spora s državom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije tri godine Opcinsko vijece Bala usvojilo je Urbanisticki plan priobalja San Polo-Colone-Paravia koji je izradio studio APE, tvrtka za arhitekturu i planiranje iz Zagreba, i to nakon što je studio 3LHD izradio prostornu programsku studiju razvoja baljanskog priobalja na konceptu aktivnog i ekološki prihvatljivog turizma. Medutim, taj se veliki i ambiciozni projekt još uvijek nije poceo ostvarivati. Opcina se, naime, spori s državom oko dijela zemljišta.

- Dobra je vijest da je prvostupanjska presuda donesena u našu korist pred otprilike mjesec dana. Nadamo se da cemo se sada s državom uspjeti nagoditi oko tog terena, a rijec je baš o podrucju gdje bi se trebali graditi novi hoteli. Ovisno o tome moci cemo napokon zapoceti s realizacijom projekt. Teško je reci kada ce to biti, ali sada bi to ipak trebalo ici brže, kazao je baljanski nacelnik Edi Pastrovicchio.

Ovo je tek dio sporova koji se vode izmedu Opcine Bale i države za zemljišta u urbaniziranim zonama. Rijec je ukupno o 250 hektara u zonama Sana Polo i Colone te Golaša i Krmeda. Prilikom rasformiranja nekadašnje Opcine Rovinj sklopljen je, naime, društveni ugovor s novim opcinama Bale, Kanfanar i Žminj u kojem su poimenicno navedene cestice zemljišta koje ce nove jedinice lokalne uprave preuzeti kao svoju imovinu.

Opcina se tada uknjižila na to zemljište, a uslijedila je intervencija USKOK-a, koji nije našao ništa sporno. Opcinu je potom tužilo i Državno odvjetništvo. Sporne su bile parcele koje je odvjetništvo željelo prenamijeniti u šume. Opcina je bila uporna, pa je na sudu uspjela dobiti sporove za 69 spornih hektara zemljišta.



Na baljanskom priobalju gradit ce se tri hotela - u zoni ugostiteljsko-turisticke namjene na podrucju San Pola i Colona dva istoimena naziva te na podrucju Paravia takoder istoimeni hotel. Ukupan bi im kapacitet bio 1.550 ležaja, a u sklopu hotela moci ce se graditi i prateci sadržaji za trgovacku namjenu, sportsko-rekreativni centar na otvorenom i zatvorenom, vanjski i unutarnji bazeni, saune, mjesta za zabavu i slicno.

Odredene su i površine za sportsko-rekreacijsku namjenu, obilježena poljoprivredna i šumska zemljišta, a planira se i uredenje zelenih površina, kao i rekonstrukcija sakralnih objekata te konzerviranje arheoloških nalaza.

Na površinama ugostiteljsko-turisticke namjene, prema planu, dozvoljena je gradnja ugostiteljsko-zabavno-rekreacijskog punkta. Gradit ce se zabavni park, potom znanstveno-edukativni centar te kompleks za zdravlje i ljepotu. Ondje se nece moci graditi smještajne gradevine vece od sto cetvornih metara koje bi zbog prirode djelatnosti zahtijevale intenzivni promet jer ce primarno ondje biti mjesto za odmor, rekreaciju i zabavu.

U zonama austrougarskih fortifikacija Barbariga - Paravia West, Paravia Ost, Paravia Untertritt, Fort Forno i Benedetto konacne namjene utvrdit ce se naknadno, a sve u skladu s mogucnošcu prenamjene gradevina i prema smjernicama Konzervatorskog odjela. Maksimalan broj ležaja ondje ce biti 500, a novi objekti se na tom podrucju nece graditi.

Uz taj se kompleks planira i uredenje golf terena s pratecim objektima, kao i uredenje kampova te plaža gdje ce se naci manja i veca sportska igrališta. Uredit ce se i biciklisticke te pješacke staze, a planirane su i adaptacija privezišta u uvali Colone, regulacija prometa te gradnja potrebne infrastrukture za buducu turisticko-rekreacijsku zonu.


Podijeli: Facebook Twiter