Hotel Riviera do kraja godine ponudit će se na prodaju

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Najnovijom strategijom unutar ministarstva odlučeno je da će se pulski hotel Riviera, zajedno s još desetak hotela u Hrvatskoj koji su u državnom vlasništvu, među kojima i stari hotel u Fažani, do kraja godine dati na procjenu, energetski se certificirati i ponuditi investitorima na javnom tenderu. Potvrđeno nam je to iz Ministarstva državne imovine.

Arenaturist najizgledniji investitor

Službeno kažu "Za navedenu se nekretninu, sa svim uvjetima prodaje, planira raspisati natječaj do kraja 2017. godine" uz napomenu da će svi uvjeti za kupnju nekretnine biti navedeni u natječaju. "Zgradom trenutno upravlja pulsko hotelsko poduzeće Arena Hospitality Group", ističu u svom odgovoru iz Ministarstva državne imovine.

Izvjesno je stoga da će pulska kompanija Arena Hospitality Group, bivši Arenaturist, koji je već desetljećima u posjedu zgrade i njome raspolaže, biti najizgledniji investitor. S predstavnicima kompanije već se, navodno, i razgovaralo o takvom rješenju. Park Plaza Hotel Group, većinski vlasnik pulskog hotelijera, u svom sastavu ima dva brenda, Park Plaza i art'otel, pa bi hotel Riviera prema planovima mogao početi poslovati u okviru brenda art'otel kojeg karakteriziraju gradski hoteli posebnog arhitektonskog izričaja i interijera posebno insipriranog umjetnošću. Trenutno brend art'otel nosi pet hotela u Amsterdamu, Budimpešti, Berlinu, Kelnu i Dresdenu a u pripremi je otvaranje još dva hotela s tim brendom u Londonu. No, na naš upit hoće li se javiti na natječaj i jesu li spremni konačno riješiti status tog predivnog hotela s pogledom na Arenu i na cijelu pulsku luku, niti nakon višednevnih molbi i traženja, odgovore nismo dobili.

Doznajemo da se rješavanje pitanja statusa pulskog hotela Riviera započelo još kroz DUUDI 2011. godine, pa se jedno vrijeme razgovaralo čak i o mogućnosti povrata zgrade hotela Porečkoj i Pulskoj biskupiji u sklopu naknade za oduzeta crkvena dobra. To je riješeno donacijom Vile Idole, a sudbina hotela Rivijera će, po svemu sudeći, ipak biti drugačija.

Unatoč šutnji iz Arena Hospitality Groupe, prvog čovjeka grada, gradonačelnika Borisa Miletića, upitali smo kakvo je njegovo  mišljenje o konačnom rješavanju ovog prelijepog pulskog hotela.

- Svjedoci smo sve intenzivnijeg razvoja Pule koja ima sve veći utjecaj turizma u našem gospodarstvu te se iz jakog vojno i industrijskog grada pretvara u prepoznatljivu turističku destinaciju. Na temelju relevantnih istraživanja, Pula je danas među 100 najodrživijih destinacija svijeta i među najpoželjnijim je gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj. Pored činjenice da je upravo Pula prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i uz povećanu poduzetničku aktivnost i brojna nova ulaganja, istodobno imamo i rekordne brojke noćenja i posjećenosti, istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Riviera ima ogroman turistički potencijal

Dodao je kako je potencijal hotela Riviera, koji se nalazi na samoj pulskoj rivi, doista veliki.

- Naime, život u Puli sustavno se vraća moru i životu na moru kao što i dolikuje jednom mediteranskom gradu poput Pule. Osnovni, temeljni preduvjet za to bilo je urediti kanalizaciju pa se izgradnjom obalnog kolektora smanjilo onečišćenje mora, spriječeni su neugodni mirisi, a zaljev je znatno čišći, more je prozirnije te su se vratili ježevi i delfini. Dakle, zbog svoje sjajne lokacije, prometne povezanosti i općenito bogate povijesti, hotel Riviera ima ogroman turistički potencijal koji je danas nažalost, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nedovoljno valoriziran, rekao je Miletić.

Ističe kako dosadašnja ulaganja Arena Hospitality grupe na području Pule premašuju brojku od 300 milijuna kuna, a njihovom realizacijom značajno je podignuta vrijednost turističkog proizvoda Pule.

- Stoga, pozdravljam inicijativu da se konačno riješi status hotela Riviera i drago mi je da je hotelska kuća Arena Hospitality grupa, koja je i do sada vodila hotel, iskazala interes za kupovinom i potrebnim uređenjem. Ovaj povijesni hotel ima apsolutno sve pretpostavke za uspjeh i vjerujem da bi njegovim uređenjem Pula dobila jedan novi, reprezentativni smještajni objekt koji će u naš grad privući još veći broj turista, zaključio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Hotel otvoren početkom 20. stoljeća

Grand Hotel Riviera ili Palasthotel Riviera bio je u Puli, u doba kada je građen, najveći i najluksuzniji hotel, masivno neobarokno zdanje s bogatom secesijskom dekoracijom i velikim balkonom na glavnom pročelju. Počeo se graditi 1908. na iznimno povoljnoj lokaciji, izvan povijesne jezgre, a otvoren je godinu dana kasnije. Izgrađen je prema projektu bečkog arhitekta Carla Seidla.

Investicija koja će pridonijeti imidžu destinacije

Unatrag dvije godine, u razgovoru za naš list, tadašnji izvršni direktor Arenaturista, a danas glavni izvršni direktor Arena Hospitality Grupe, Reli Slonim, govoreći o hotelu Riviera, istaknuo je da bi, riješe li pitanje vlasništva, odmah i investirali u njega. "Već godinama radimo na tome da razriješimo pravnu situaciju oko te zgrade. Kada to riješimo, Riviera će biti jedan od najljepših hotela u Hrvatskoj jer je to predivna zgrada. Želimo da bude prepoznatljivo mjesto Pule. Bit će to deluxe hotel s pet zvjezdica s brendom Park Plaza. Financijski gledano, to nije dobra investicija, jer nema puno soba, a skupa će biti obnova zbog konzervatorskih uvjeta koje trebamo zadovoljiti pri obnovi. Ali vjerujemo da će hotel biti savršen za grad, imidž i tvrtku. Više na tu investiciju gledamo kao na investiciju koja će pridonijeti imidžu destinacije. A to će automatski dignuti vrijednost i drugih nekretnina", govorio je tada Slonim. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter