Hotel Milan dobio 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugostiteljskom obrtu Milan za projekt dogradnje, rekonstrukcije i opremanja istoimenog hotela, iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno je 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt pod nazivom "Obiteljski hotel Milan 4* - 50 godina tradicije" odobren je za sufinanciranje u okviru natječaja Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tim je povodom danas održano predstavljanje projekta na konferenciji za novinare.

S 3 na 4 zvjezdice

Kako je projekt predstavio njegov voditelj Ernes Oliva iz tvrtke Eurokonzalting, koja je uspješno aplicirala projekt, vlasnik objekta Veljko Matić želio je ovim ulaganjima odgovoriti na sve veći rast turističke potražnje i na potrebu za povećanjem tržišne konkurentnosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 19,2 milijuna kuna, a iz Europskih fondova financirat će se 45 posto od prihvatljivih troškova koji iznose 14,3 milijuna kuna.

Projektom će se povećati kategorizacija s 3 na 4 zvjezdice, a predviđeno je i povećanje smještajnih kapaciteta s 12 na 25 smještajnih jedinica, odnosno broj osnovnih ležajeva s 24 na 44 ležaja. Time bi se dani popunjenosti sa 148,67 povećali na 174,9 dana godišnje. Projektom se predviđa i uvođenje dodatnih sadržaja i to jacuzzija, saune, fitnessa, sale za sastanke i sefa za oružje (čime bi se potaknuo razvoj lovnog turizma). Uz postojećih 14, zaposlila bi se još najmanje četiri nova djelatnika, a ugradio bi se i sustav obnovljivih izvora energije čime bi se na hotel nadogradio niskoenergetski objekt s elementima eko hotela koji će biti klasificiran u energetski razred A s potencijalnom prelaska u A+.

Ulaganje u izvrsnost

Realizacija projekta započela je 9. lipnja - simbolično na 50. obljetnicu ugostiteljstva obitelji Matić - a očekivano vrijeme realizacije je 23 mjeseca, s tim da se građevinski radovi planiraju sredinom listopada. Postojeći će objekt cijelo vrijeme raditi, a planirana je i obustava radova u sezoni kao i da radovi ne smetaju gostima koji budu boravili u objektu.

- Zahvaljujući tradiciji dugoj 50 godina i kvalitetnom upravljanju, ugostiteljski objekt Milan danas je sinonim za kvalitetu i izvrsnost gastronomske ponude. Turistički rezultati koje Pula ostvaruje, iz godine u godine ruše sve rekorde pa tako će i ova zasigurno biti jedna od boljih. Ulaganje u izvrsnost uvijek je isplativo ulaganje i drago mi je da pored investicija koje kontinuirano provodimo kao javni sektor, imamo ulaganja i privatnog sektora koji u konačnici zajedno podižu kvalitetu i Pulu čine još ljepšim mjesto za život i odmor. Tim više što su za realizaciju angažirane domaće snage poput Eurokonzaltinga i glavnog projektanta Josipa Bresca, kazao je gradonačelnik Miletić i čestitao obitelji Matić na ovom ulaganju.

Osim sredstvima iz Europskog fonda, financijska konstrukcija zatvorena je još i ranije kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj i vlastitim sredstvima.

Obiteljska tradicija duga 50 godina

Vlasnik ugostiteljskog obrta "Milan" Veljko Matić spomenuo je da su mu roditelji započeli baviti ugostiteljstvom najprije u Pazinu i Žminju, a od 60-ih godina i u Puli na nekoliko lokacija. No, od 1967. godine otvorili su restoran na Stoji gdje i danas radi.

- U 50 godina stalno se ulagalo, a zadnje značajnije ulaganje bilo je 1997. godine kada je oblikovan objekt kakav je i danas. Nastavak investicija planirali smo 12 godina, maketu smo izradili 2006. godine, ali se čekao povoljan trenutak. Pripremili smo projekt, ishodovali dozvole i čekali otvaranje fondova. Sada smo spremni za dalje, naglasio je Veljko Matić i zahvalio svima koji su sudjelovali u timu, a prije svega svojoj obitelji koja stoji uz njega. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter