Hotel Lone jedina velika investicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki istarski hotelijeri Istraturist, Maistra, Riviera, Rabac, Plava Laguna i Arenaturist ove ce godine u svoje hotele, apartmanska naselja i kampove uložiti nešto manje od 370 milijuna kuna. Taj iznos i ne bi zvucao tako loše kada najveci dio tog novca ne bi otpadao samo na jednu jedinu investiciju.

Rovinjski hotel Lone, koji bi svoja vrata turistima trebao otvoriti ove godine, jedina je velika hotelijerska investicija ove godine u Istri. On ce u konacnici, saznajemo iz Maistre, stajati ukupno oko 330 milijuna kuna.

Kada se odbije suma koju Maistra ove godine namjerava potrošiti na hotel Lone ispada da svi ostali hotelijeri namjeravaju investirati zajedno tek 150 milijuna kuna. Više nego ocito da kriza drma hotelskim kucama. Svi kalkuliraju oko iznosa koji namjeravaju uložiti zbog visokih kamata kredita, ali i zbog neizvjesnih davanja u ovoj godini.

Naime, ovo bi trebala biti prva godina kada bi se trebala naplacivati koncesija za korištenje turistickog zemljišta u kampovima te oko hotela i apartmanskih naselja, koja su oni dosad desetljecima besplatno koristili. Buduci da je u javnost izašao tek prijedlog cijena, a ne i njezina službena verzija, ne zna se koliko ce novca svaki hotelijer morati izdvajati i koliko ce to utjecati na njegovo poslovanje.

Krize i dodatnih davanja ocito se ne boje u Maistri, koja ce ove godine investirati 218,9 milijuna kuna. Ova je hotelijerska kuca, bez obzira na sve neizvjesnosti, odlucila stare hotele u Rovinju pretvoriti u luksuzne bisere, cime bi podigli imidž Rovinja kao destinacije s pet zvjezdica. Drugi su hotelijeri komentirali da si Maistra to, zbog bogate Adris grupe, i može priuštiti pa srušiti jedan stari hotel i cekati tri godine da dobije potrebne papire da na njegovom mjestu izgradi drugi.

Prvi korak je bio superluksuzni Monte Mulini, uz njega sada nice Lone koji ce biti business class design hotel s deset višenamjenskih konferencijskih dvorana. U planu je i izgradnja wellness hotela od 160 milijuna kuna u resortu Amarin, investicije u hotel Katarinu na istoimenom otoku koji ce postati luksuzni hotel s pet zvjezdica, uredenje reprezentativnog hotela na mjestu postojeceg hotela Pineta u Vrsaru te gradnja golf igrališta.



Od ostalih hotelskih kuca ove godine najviše ce investirati porecka Plava laguna, i to 55 milijuna kuna, kako bi unaprijedila kvalitetu ponude Zelene i Plave lagune, ali i ostalih kapaciteta.

Drugi porecki hotelijer Riviera, koja posluje u sklopu Valamara, je ove godine zbog recesije odlucio uložiti samo 33 milijuna kuna, dok je lani iskeširao oko 85 milijuna kuna. Neke vece investicije ovu hotelsku kucu cekaju tek nakon ove godine, a prioritet im je pretvaranje otoka Sv. Nikola u Porecu u luksuzno ljetovalište.

Ni u Istraturistu ove godine nemaju velikih planova nakon velikog investicijskog ciklusa koji je okoncan prije dvije godine, taman kada je gospodarstvo pocela tresti kriza. Ove godine njihove se investicije krecu oko 40 milijuna kuna, i to podizanjem kvalitete dijela apartmanskog naselja Stella Maris s tri na cetiri zvjezdice, finalizaciju Meliá proizvoda te daljnjim unapredenjem kvalitete smještaja u kampovima.

Od pulskog hotelijera Arenaturista ocekivalo se da nastavi s obnovom hotela Histrije, no tu opsežnu investiciju, koja bi ih stajala oko 115 milijuna kuna, Arenaturist ipak ostavlja za neke bolje dane. Ove godine Arenaturist ce uložiti tek oko 15 milijuna kuna, i to u održavanje postojece razine usluga i povecanje sigurnosti svih pogona i objekata.

Manje od Arenaturista ulaže Rabac d.d., koji takoder posluje u sklopu Valamara, i to tek sedam milijuna kuna. Najviše ce otici u rekonstrukciju paviljona Saturn i Merkur u sklopu naselja Girandella Tourist Village. (Piše Barbara BAN)


Najveca greenfield investicija je golf Fratarska šuma


Od svih silnih velikih greenfield investicija koje su se najavljivale u zadnjih deset godina, kao što su Porto Mariccio, Dragonera, Marlera, Brijuni Riviera, Rezidencija Skiper, raznorazna golf igrališta, realizirala se jedino Rezidencija Skiper na Crvenom Vrhu. Ove godine trebao bi se realizirati još jedan veliki projekt - golf igralište s vilama u Fratarskoj šumi na Bujštini, odnosno golf resort Biska Golf Istra. Prva faza investicije košta 60 milijuna eura, odnosno oko 438 milijuna kuna, i ukljucuje gradnju golf igrališta s 18 rupa, 80-ak vila, golf kucu i pratece objekte s pripadajucom infrastrukturom. U drugoj fazi investicije gradit ce se hotel, cime ce ukupna investicija dostici 100 milijuna eura. Gradnja pocinje na proljece.


Podijeli: Facebook Twiter