Hotel Croatia pod opsadom, radnici na ulici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Svima vam je obecan posao, imat cete opet posao, obecavao je zaštitar radnicima hotelskog kompleksa u Dugoj Uvali, kojima je u utorak vec drugi dan zaredom bilo onemoguceno približavanje hotelu Croatia. Hotel i prilaz okupirala je zaštitarska tvrtka Bilic-Eric, koju je pak angažirala zagrebacka Industrogradnja u cijem je vlasništvu hotelski kompleks.

Iako je vlasništvo ovdje neupitno, sve ove godine spor se vodi oko posjeda. Naime, vec godinama Industrogradnja iz Duge Uvale pokušava protjerati splitsku tvrtku Fio&D, kojoj je 2003. dala sve u najam.



Problem je nastao 2006., kada Industrogradnja mijenja svoju upravu, koja smatra da je aneks ugovora o produženju najma Fio&D-u do 2013. za hotel, odnosno do 2023. za bazen, bio lažiran, zbog cega je Državnom odvjetništvu i USKOK-u podnijela prijave protiv odgovornih osoba. Iz splitske tvrtke, pak, tvrde suprotno i žele iskoristiti svoja prava iz ugovora.

Pravne zavrzlame u koje su se uvukle te dvije tvrtke i nebrojeni procesi koji se vode pred sudovima prelamaju se najviše preko leda radnika te sigurno štete ugledu istarskog turizma. Prizori s barikadama na cestama i policijom koja dežura na ulazu u naselje sigurno nisu nešto što je dobrodošlo u turistickoj regiji poput Istre.



Radnici zasad ne posustaju i stoje kod barikada koje su pred njih stavili zaštitari. Žele raditi. No, ocito ne pod Industrogradnjom. U utorak su na poslovne ponude zaštitara odgovarali da s takvim ljudima ne žele raditi. "S vama necemo raditi. Izbacili ste nas nakon deset godina ispred rampe. Ne možemo do svojih privatnih stvari", uzvracali su zaštitarima.

Koliko situacija koju proživljavaju radnici nema nikakve veze s pravno uredenom državom, vec prije izgleda kao najdivljiji kapitalizam, najbolje ocrtava prizor u kojem su radnici u jednom trenutku krenuli prema barikadama, a na njima su ih cekala trojica krupnih, do tjemena obrijanih muškaraca, od kojih je tek jedan imao službene zaštitarske oznake.



Druga dvojica bili su u civilu, ali su kasnije sjeli u službeno vozilo tvrtke Bilic-Eric, zbog cega smo zakljucili da je rijec o zaštitarima. Zaštitari su se u jednom trenutku skoro fizicki obracunali s nekim radnicima koji su željeli proci iza rampe. (Bojan ŽIŽOVIC, snimio Saša MILJEVIC)

Kostešic: Cekat cemo rješenje sukoba

Predsjednik marcanske Turisticke zajednice i nacelnik Opcine Marijan Kostešic više nema rijeci za situaciju koja vec cetvrtu godinu zaredom pogada najturistickiji dio opcine.

Kaže da je tako bilo i lani, ali gosti to nisu osjetili na svojoj koži jer se sve dogodilo prije otvorenja hotela, a problemi kasnije tijekom sezone nisu eskalirali.

- Neka institucije rade svoj posao, cekat cemo rješenje sukoba. Što se tice Opcine i TZ-a, mi cemo svoj dio pripreme sezone napraviti i biti spremni za goste, ali ako se ovo ne riješi, problem ce i dalje postojati i bit ce upitna sezona u Dugoj Uvali, kaže Kostešic. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter