Hotel bez vode, struje i - gostiju

Pristup bazenu nije omogućen, a vode nema ni u kutku (D. MEMEDOVIĆ)
Pristup bazenu nije omogućen, a vode nema ni u kutku (D. MEMEDOVIĆ)

U Dugoj Uvali kao da je početak travnja, a ne srpnja. Zahladilo je jučer zbog bure, na velikoj plaži izbrojili smo jedva 10 gostiju, a parkirališta su poluprazna. Međutim, špica je turističke sezone i to je termin koji nešto znači u Istri i u većini krajeva Hrvatske, ali u Dugoj Uvali ima posve drugo značenje. Ovdašnji hotel je zatvoren i nema vode i struje, a osobno smo se uvjerili da nema ni gostiju. Neslužbeno doznajemo kako je jučer bio posljednji dan da su radnici bili na poslu. Navodno ih je Dragan Boljat, vlasnik tvrtke Fio&D koja upravlja hotelom, isplatio sa po 500 kuna i poručio da ne trebaju dolaziti na posao.

Malo struje tek iz bučnog generatora

Doduše struje imaju prateći ugostiteljski objekti oko hotela i vjerujemo da se napajaju iz generatora koji proizvodi toliku buku pa je dojam da smo došli na gradilište, a ne u odmaralište. Vanjski bazen je također prazan. Pristup nije omogućen, a vode nema ni u kutku ogromnog bazena. No, zato se vide tragovi prljavštine u bazenu na visini površine voda kada je bazen pun. Dojam je kao da duže vrijeme nije čišćen.

Kada smo pokušali doznati nešto više od djelatnika koji naplaćuju razne sadržaje oko hotela dobili smo odgovor kako oni ne znaju ništa. Jedino što nam je poručeno jest to da se recepcija hotela preselila nekoliko stotina metara dalje, u jedan apartman na početku turističkog naselja. Ta recepcija više nalikuje nekoj sceni humorističkog filma nego stvarnoj hotelskoj recepciji. Na ulazu u novu recepciju goste dočekuje metar visok kip Vele Gospe, a iza dva improvizirana pulta vidimo nabacanu dokumentaciju. Po stepenicama koje vode do recepcije nailazimo napis na kojem piše da je unutarnji bazen u funkciji i da ima temperaturu 26 stupnjeva. Jučer nismo nikoga zatekli u tom unutarnjem bazenu.

Miješalica u koruni i kombi bez guma

Godinama se na prostoru Duge Uvale vodi "balvan revolucija" između vlasnika hotela i njegovog zakupca, odnosno Industrogradnje i Fio&D. Razmjere tog rata vidjeli smo i jučer. Prvo, na ulazu u turističko naselje stoji jumbo plakat dobrodošlice na kojem je netko crnim sprejem napisao "HOTEL SE ZATVARA BUMO VIDJELI J" i potpisom slovom "d" kojeg koriste navijači NK Dinama za iskazivanje svojih stavova. Netko je plavim sprejem nadopisao "NE" pa sada stoji "HOTEL SE NE ZATVARA BUMO VIDJELI J".

Drugo, pored hotel Croatia patrolira zaštitar Fio&D, a na parkiralištu susrećemo zaštitara Erić&Bilić kojeg plaća Industrogradnja. Treće, na putu koji vodi do hotela zamjećujemo instalaciju u prostoru koja ukazuje da je tu nekad vladala Industrogradnja. To potvrđuje njihova miješalica obrasla u visokoj travi koja će u nekim budućim vremenima vjerojatno dobiti status kulturnog dobra. Alternativa toj instalaciji Industrogradnje je instalacija Fio&D. To je kombi s tri probušene gume i četvrtom koja nedostaje, a koji priječi ulaz u jedan od dijelova depandanse. I četvrto, na parkiralištu ispred hotela postavljaju se čelične konstrukcije slične ježevima koji se koriste u ratovima kako bi prepriječili prolaz tenkovima! (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter