Hoseini: Iran prestao obogaćivati uranij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iran je prestao obogaćivati uranij do 20 posto, što je jedan od ključnih zahtjeva svjetskih sila u pregovorima o teheranskom nuklearnom programu oko kojega se već dulje vrijeme lome koplja, rekao je visoki dužnosnik iranskoga parlamentarnog povjerenstva za nacionalnu sigurnost Hosein Nakavi Hoseini.

Na to još uvijek nije reagirala UN-ova nuklearna agencija IAEA sa sjedištem u Beču, čiji zaposlenici redovito obavljaju inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i vjerojatno bi im bio poznat podatak o bilo kakvoj obustavi proizvodnje. I jedan bečki diplomat rekao je da mu nije poznata informacija o prekidu proizvodnje. Takav potez bi predstavljao veliko iznenađenje, smatraju zapadni stručnjaci.

Hoseini je također kazao da je Teheran prestao obogaćivati uranij samo iznad razine od pet posto, koliko je potrebno za proizvodnju energije, jer već ima dovoljno uranija obogaćenog do 20 posto potrebnog za medicinska istraživanja.

- Obogaćenje preko pet posto ovisi o potrebama zemlje. Iranska nuklearna industrija treba obogaćenje od 20 posto da bi imala gorivo za svoj teheranski medicinski reaktor, gdje se uranij koristi za medicinska istraživanja, no zalihe su u ovome trenutku dostatne i nema potrebe za dodatnom proizvodnjom, prenijele su internetske stranice iranskog parlamenta Hoseinijevu izjavu.

Hoseini je rekao da će Iran sam odlučiti o tome kada će nastaviti obogaćivati uranij iznad pet posto, ali je dodao da je pitanje zaustavljanja proizvodnje trenutno besmisleno "jer se u ovom trenutku ništa ne proizvodi". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter