Horvatincicu odredeno 30 dana pritvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon saslušanja na Županijskom sudu u Šibeniku, u vezi s pomorskom nesrecom, istražni sudac je zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu danas produžio pritvor za 30 dana zbog moguceg utjecaja na svjedoke te ponavljanja istih ili slicnih kaznenih djela, doznaje se iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Horvatincic je saslušavan o okolnostima pomorske nesrece pored otocica Maslinovik u primoštenskom arhipelagu u utorak, 16. kolovoza, u kojoj je, u naletu Horvatincicevog glisera smrtno stradao bracni par iz Italije.

Kako se neslužbeno doznaje, Horvatincic se branio šutnjom, i negirao je sve okolnosti koje mu se stavljaju na teret u istražnom zahtjevu.

Opcinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Istražnom sucu šibenskoga Županijskog suda istražni zahtjev protiv Tomislava Horvatincica (1948.) zbog postojanja osnovane sumnje na pocinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesrece i nepružanja pomoci osobi koja je teško tjelesno ozlijedena u prometnoj nesreci, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH), a u priopcenju se ne navodi ime osumnjicenoga, nego samo godina rodenja.

"Postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak oko 11,25 sati 16. kolovoza 2011. upravljao, kao zapovjednik, motornom jahtom 'Santa Marina' iz pravca Tribunja prema Hvaru u akvatoriju Primoštena, nedaleko otoka Barilac i Maslinovik, i to protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, odnosno glisirao je brzinom od najmanje 25 cvorova te je ukljucio automatski pilot a da potom više uopce nije nadzirao plovidbu u skladu sa dužnostima propisanima pravilima navigacije, pristajuci da time ugrozi sigurnost drugih sudionika plovidbe na moru", navodi u priopcenju DORH.

"Uslijed toga", dodaje se, "pramcanim je dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeci pritom upravljacke mehanizme i druge uredaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice.

Talijanski državljani F. S. i M. P., koji su se u to vrijeme nalazili na jedrilici, zadobili su višestruke teške tjelesne ozljede i odbaceni su u more, a osnovano se sumnja da osumnjiceni 63-godišnjak, iako je bio svjestan da je uslijed naleta njegove jahte došlo do nesrece u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijedeni, ostavio ih je bez pomoci jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoci stradalim osobama", navodi DORH.

U istražnom zahtjevu Županijskog odvjetništva u Šibeniku predloženo je da se protiv osumnjicenika odredi pritvor zbog opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja istih ili slicnih kaznenih djela, što je istražni sudac i prihvatio, produživši Horvatincicu pritvor za 30 dana.


Podijeli: Facebook Twiter