Horvatinčiću odobreno medicinsko vještačenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjem ročištu suđenja zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je lani poginuo bračni par iz Italije, sud u Šibeniku je djelomično udovoljio zahtjevu obrane i dao nalog da se provede medicinsko vještačenje nad Horvatinčićem.

Horvatinčiću je, naime, ranije dijagnosticirana vazovagalna sinkopa koja uzrokuje nesvjestice, a s obzirom na to da je njegova djevojka Anica Dilber na sudu posvjedočila da je poduzetniku netom prije nesreće klonula glava, unatoč protivljenju tužiteljstva, sud je naložio neurološko vještačenje vezano uz dijagnozu. 

Danas je svjedočila sudska medicinska vještakinja dr. Marija Definis Gojanović, koja je zaključila da su smrtno stradali supružnici bili mrtvi prije doticaja s morem budući da obdukcija nije pokazala da je uzrok smrti utapanje.

Kazala je da su se supružnici Francesco Salpietro i Marinella Patella u trenutku nesreće nalazili u kokpitu jedrilice na koju je naletio Horvatinčićev gliser. Francesco Salpietro bio je na nogama, lijevom stranom okrenut gliseru zagrebačkog poduzetnika i sve su njegove ozljede prouzročene tupim predmetom, najvjerojatnije pramcem, rekla je Gojanović. 

Sudsko vijeće Općinskog suda u Šibeniku zatražilo je na današnjem ročištu i nadopunu prometno-tehničkog vještačenja s dodatnim radarskim snimkama. 

Na ročištu 5. prosinca vještak za promet Ivo Makjanić je rekao da je s obzirom na brzinu glisera Horvatinčić imao četiri minute vremena da manevrom izbjegne sudar s talijanskom jedrilicom i skrene udesno, poštujući pravilo prednosti prolaska te da se od nje odmakne čak 60 metara.

Sljedeće je ročište zakazano za 6. svibnja 2013. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter